Nocna drożdżówka cytrynowa

cytr1  cytr3

Drodżówki, jak wiecie, były poza moim zasięgiem wypiekowym. Albo nie rosły, albo rosły jak szalone a potem opadały. Częstym towarzyszem mych drożdżowych podróży był pasażer na gapę  znany jako zakalec.  Kilka prób jednak zakończyło się sukcesem, jak bułeczki z truskawkami, drożdżówka z twarogiem czy rogaliki piknikowe. O wielu innych nieudanych próbach dyskretnie nie wspominałam 🙂

Wczoraj uwierzyłam, że nie muszę zostać babcią, aby ciasto drożdżowe mnie pokochało. Widowiskowa bułka cytrynowa wyjechała z piekarnika ok 22. Późno, ale nie było opcji, aby nie spróbować. Zapraszam i polecam bardzo!

Aby przygotować drożdżówkę potrzebujesz:

– 2,5 szklanki mąki

– 55 g masła

– 50 g cukru

– 20 dag drożdży

– 2 duże jajka

– 1/3 szklanki mleka

– ¼ szklanki wody

– szczypta soli

Nadzienie:

– ½ szklanki cukry brązowego

– skórka otarta z 2 dużych lub 3 małych cytryn

– skórka otarta ze średniej pomarańczy

– 55 g rozpuszczonego masła


Jak to zrobić?

2 szklanki mąki wymieszaj z cukrem, rozkrusz drożdże i wsyp sól. Mleko podgrzej z masłem, do jego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika, chwilę przestudź a następnie dolej wodę. Całość wlej do suchych składników z drożdżami.

Wyrabiaj chwilę mikserem za pomocą haka (lub ręcznie dla ambitnych), a następnie po kolei wbijaj jajka. Dosyp resztę mąki i wyrabiaj przez ok 6 minut.

Następnie wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.

Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do podwojenia objętości.

W tym czasie skórki cytrusów wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i przestudź.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp cukrem ze skórkami. Pokrój ciasto w paski o szerokości ok 5 cm i układaj jeden na drugim. Następnie pokrój w kwadraty i ułóż jeden obok drugiego w wysmarowanej masłem keksówce. Pozostaw luźne miejsce po bokach (ciasto urośnie).

Odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

Po odkryciu i zachwyceniu piecz ok 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmij, chwilę odczekaj i wcinaj z mlekiem. Niekoniecznie o 22, ale któż to przewidzi! Wspaniale się odrywa!

cytr2

Advertisements