Kruche babeczki z musem jabłkowo-gruszkowym
Aby przygotować 12 babeczek z musem potrzebujesz:
CIASTO:
– 200 g mąki
– 100 g margaryny (nie jestem zwolenniczka margaryny, w tym przepisie ważne jest jednak, aby ciasto nie zmieniło swojego kształtu. Według mnie margaryna jest lepszą opcją niż masło)
– 1 jajko
– 60 g cukru pudru
– szczypta proszku do pieczenia
– łyżka masła do wysmarowania foremek
MUS:
– 4 jabłka (kwaskowate)
– 4 gruszki
– kilka łyżek brązowego cukru
– kilka rodzynek
– cynamon
Jak to zrobić?
CIASTO:
Ze wszystkich składników zagnieć szybko kruche ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj mus. Jabłka i gruszki obierz, pokrój na małe kawałki. Owoce włóż do garnuszka, zasyp cukrem i praż na najmniejszym ogniu. Ciągle mieszaj, aby nie przypalić musu. Dodaj rodzynki i cynamon. Owoce powinny się rozpaść. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Ciasto rozwałkuj na ok 3 milimetry i połóż na wysmarowana masłem foremkę. „Wgnieć” je dokładnie w foremkę. Połóż kilka łyżek musu. Otworem foremki wytnij okrąg (u mnie z ząbkami), połóż na wierzch babeczki, przyciśnij, aby ciasto się skleiło. Tak samo postąp ze wszystkimi babeczkami.
Piecz ok 30 minut w 180°C na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp babeczki cukrem pudrem.
Możesz wykonać fantazyjne wzory, robiąc własne szablony. Jak je zrobić – już niebawem u mnie na blogu. Zapraszam!
piękne babeczki!
Dziękuję bardzo! 🙂
Wyglądają przepięknie! 🙂
A najfajniej, że takie pychoty i bardzo proste 🙂 zapraszam na jedną 😉
Super! Jak byłam w liceum piekłam kruche babeczki 🙂 Zawsze jadłyśmy je na polskim z koleżanką. To taka mała podróż do przeszłości :))
Heheheh bardzo dobry sposób na urozmaicenie lekcji 🙂
Wyglądają cudnie! Musiały być pyszne 🙂
Były pyszniaste. Niebawem druga partia nastąpi – tak czuję 🙂
Wyglądają jak dzieło sztuki…Pewnie smakują jak arcydzieło:)
To prawdziwe arcydzieło prostoty 🙂
Cudowne w środku ,dekoracja zimowa super.
Dziękuję bardzo. Mus był pyszny, nie mogę zaprzeczyć 🙂