Kruche babeczki z musem jabłkowo-gruszkowym

bab_jab4 bab_jab2 bab_jab3
Aby przygotować 12 babeczek z musem potrzebujesz:

CIASTO:

– 200 g mąki

– 100 g margaryny (nie jestem zwolenniczka margaryny, w tym przepisie ważne jest jednak, aby ciasto nie zmieniło swojego kształtu. Według mnie margaryna jest lepszą opcją niż masło)

– 1 jajko

– 60 g cukru pudru

– szczypta proszku do pieczenia

– łyżka masła do wysmarowania foremek

MUS:

– 4 jabłka (kwaskowate)

– 4 gruszki

– kilka łyżek brązowego cukru

– kilka rodzynek

– cynamon

Jak to zrobić?

CIASTO:

Ze wszystkich składników zagnieć szybko  kruche ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotuj mus. Jabłka i gruszki obierz, pokrój na małe kawałki. Owoce włóż do garnuszka, zasyp cukrem i praż na najmniejszym ogniu. Ciągle mieszaj, aby nie przypalić musu. Dodaj rodzynki i cynamon. Owoce powinny się rozpaść. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Ciasto rozwałkuj na ok 3 milimetry i połóż na wysmarowana masłem foremkę. „Wgnieć” je dokładnie w foremkę. Połóż kilka łyżek musu. Otworem foremki wytnij okrąg (u mnie z ząbkami), połóż na wierzch babeczki, przyciśnij, aby ciasto się skleiło. Tak samo postąp ze wszystkimi babeczkami.

Piecz ok 30 minut w 180°C na złoty kolor. Po ostudzeniu posyp babeczki cukrem pudrem.

Możesz wykonać fantazyjne wzory, robiąc własne szablony. Jak je zrobić – już niebawem u mnie na blogu. Zapraszam!

bab_jab1