Słodkie misie z czekoladą

misie1 misie2Podlaskie dzieci są już na półmetku ferii zimowych. Ehhh ferie zimowe! Zawsze czekałyśmy z koleżankami aż po feriach ogłoszą epidemię grypy aby jeszcze dłużej zostać w domu.
Wielką frajdę dzieciom sprawić może zimowe wypiekanie misiów z nadzieniem czekoladowym. BA! Jasne, że czekoladowym!

Aby przygotować ok 15 misiów potrzebujesz:

– 130 g masła

– 2 jajka

– ¾ szklanki mąki

– ½ szklanki cukru pudru

– 2-3 łyżki mleka

– cukier waniliowy

– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

– krem czekoladowy do nadzienia

Jak to zrobić?

Z uwagi, że jest to ciasto ucierane wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier. Po kolei wbijaj jajka, po każdym miksując masę do połączenia się składników. Dodaj cukier waniliowy.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Zmiksuj na gładko.

Do „misiowych” foremek wkładaj ciasto do ¾ wysokości (rosną tak jak muffiny). Piecz ok 15 minut w 190°C do „złotego koloru”.

Ostudzone misie nadziej kremem czekoladowym (robiłam to za pomocą najcieńszej tylki cukierniczej). Resztą kremu narysuj oczka, nosek i brzuch.

Dobrej zabawy!

Reklamy