Cytrynowe muffiny

cytrynowe1 cytrynowe3Z uwagi na przepiękną wiosnę tej zimy, skuście się na orzeźwiające babeczki cytrynowe. Bardzo, bardzo proste i niezwykle pyszne, w swej prostocie. Dopiero w wieku zaawansowanym przekonałam się do słodkości cytrynowych. Jakoś słowa „deser” i „ciasto” niezmiennie kojarzyły mi się z czekoladą. Cytryna nie była atrakcyjna. Do momentu rozkochania się w lemon curdzie. Zmierzam nadal tą drogą i zejść nie zamierzam kierując się maksymą „Gdy życie daje Ci cytrynę, zrób z niej lemoniadę.” Lub muffiny cytrynowe.

Aby przygotować 8 sporych muffinek cytrynowych z kremem potrzebujesz:

CIASTO:

– 1,5 szklanki mąki

– 115 g masła w temperaturze pokojowej

– 1/3 szklanki cukru

– 2 duże jajka

– ½ szklanki maślanki/kefiru

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– skórka otarta z 1 sporej cytryny

– kilka łyżek soku z cytryny

KREM:

– 200 g serka kanapkowego

– 100 masła w temperaturze pokojowej

– kilka łyżek cukru pudru

– skórka otarta z ½ cytryny

– kilka łyżek soku z cytryny

Jak to zrobić?

CIASTO:

Masło utrzyj na jasną masę z cukrem. Po kolei dodawaj jajka, ucierając po każdym masę. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Do masy maślano – cytrynowej dodawaj na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kefir/maślankę. Miksuj tylko do wymieszania się składników.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej z nich nałóż ciasta do ¾ wysokości (będzie gęste). Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok 20 minut do „suchego patyczka”.

Po upieczeniu przestudź.

KREM:

Masło zmiksuj na jasną masę z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj serek kanapkowy, Na końcu skórkę cytrynową i sok. Dodaj cukru jeśli wolisz wersje słodszą. Krem wstaw do lodówki aż zgęstnieje, następnie udekoruj nim muffinki.

Pycha, pycha, pycha!

cytrynowe2

Reklamy