Sernik Mariana

sernik_brownie2Prze-ulubionym ciastem mojego M. jest sernik. Sernik w każdej postaci i konfiguracji. Naszym faworytem jest ten w wersji słodko-słonej. Gdy zbliżał się dzień urodzin Szanownego 30-latka oczywiste było, że dla kolegów z pracy zaserwujemy sernik. Wersja dekadencja może być jednak zbyt ekstremalna, dlatego delikatnie ją zmodyfikowałam, nie rezygnując z zaskakującego słonego smaczku połączonego ze słodyczą kajmaku. Wcześniej kombinowałam z tym połączeniem smaków przy serniku ze snickersami, ten z kolei jest bardziej słodki.
Wszyscy niewtajemniczeni jedząc tą wersję sernika mają miną „ hmmmm czy to sól? Nie! To nie możliwe, sól w słodkim serniku?” A jednak!
Do tego wspaniały spód brownie, nie za słodki za to mega czekoladowy,
kajmak ze słonymi orzeszkami i pyszna waniliowa masa serowa.

PS- przepraszam za fatalne zdjęcia, ale jakoś nie wyszły 🙂

Aby przygotować sernik Mariana potrzebujesz:

SPÓD BROWNIE

– 240 g ciemnej czekolady

– 4 duże jajka

– 240 g masła

– 140 g zmielonych płatków migdałowych

– ½ szklanki cukry brązowego

– 4 łyżki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA KAJMAKOWA Z ORZESZKAMI

– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego  (następnym razem użyję 2 puszek) – gotowana przez min. 2 godziny w wodzie na wolnym ogniu lub gotowa masa kajmakowa

– 50 g solonych orzeszków ziemnych

MASA SEROWA

– 1 kg twarogu na sernik

– 5 jajek

– ¾ szklanki cukru

– 1 budyń śmietankowy/waniliowy

– 1/3 szklanki śmietanki 30%

– 2 łyżki cukru waniliowego

Jak to zrobić?

SPÓD

Piekarnik rozgrzej do 175°C.

Czekoladę rozpuść wraz z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw na kilka minut, następnie dodawaj po kolei jajka, zmielone migdały, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj dokładnie. Przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 15 minut, aż wierzch delikatnie się zetnie. Przestudź.

Na przestudzony spód wylej masę kajmakową, rozsmaruj. Orzeszki posiekaj i rozsyp na kajmaku.

MASA SEROWA

Twaróg przełóż do dużej miski i chwilę zmiksuj. Dodaj budyń, cukier, zmiksuj całość. Stopniowo dodawaj jajka, miksując krótko po dodaniu każdego. Na samym końcu dodaj śmietankę i cukier waniliowy. Chwilę zmiksuj.

Masę serową wylej na spód brownie i warstwie kajmaku z orzeszkami. Przez 15 minut piecz ciasto w 175°C, po tym czasie  zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz sernik przez 1,5 godziny.

Sernik jest gotowy, gdy po wsadzeniu wykałaczki jest ona sucha. W razie potrzeby potrzymaj ciasto dłużej w piekarniku.

Sernik dokładnie ostudź – najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
UWAGA Bloger ostrzega – nie poprzestaniesz na jednym kawałku!
sernik_brownie

 

Reklamy