Prawdziwa pycha cappuccino-wa

cappucino1 cappucino2

9 dni przed Wigilią powinnam latać po sklepach szukając ostatnich prezentów i tworzyć listę zakupów spożywczych, tego z czego powstaną świąteczne smakołyki. A tu nic. Wyluzowałam się po sobotnich chorobach. Spokojna, leniwa niedziela z wiązaniem wstążeczek do pierniczkowych bombek. Zamiast latać, gonić, wyprzedzać i się ścigać pośmiałam się z mężem, ugotowałam rosół i zajadam się pyszną tartą cappuccino. Popołudnie idealne!

Aby przygotować tartę cappuccino potrzebujesz:

SPÓD

– opakowanie ciasteczek Digestive

– 100 g ciemnej czekolady

– 50 g masła

MASA CAPPUCINO

– 200 g białej czekolady

– 300 ml śmietanki kremówki (36%)

– 4 łyżki cappuccino w proszku

– do dekoracji – kawowe ziarenka z ciemnej czekolady

Jak to zrobić?

SPÓD

Masło rozpuść z ciemną czekolada w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiel herbatniki w blenderze na konsystencję piasku.
Zmielone herbatniki zalej masą maślano-czekoladową, wymieszaj. Masą wyłóż blaszkę
(najlepiej do tarty, z wyjmowanym dnem). Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia.

 MASA

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. Śmietankę ubij na sztywno, następnie chwilę zmiksuj z przestudzoną czekoladą. Dodaj proszek cappuccino i wymieszaj.

Masę wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię, udekoruj czekoladowymi ziarenkami kawy i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).

Tartę wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pokrojeniem, aby zmiękła i łatwiej się kroiła.

Prawdziwa pycha!

cappucino3

Reklamy