Pierniczę święta!

piernik1 piernik3Tradycyjny piernik wymaga kilku tygodni leżakowania. Wielokrotnie chciałam podjąć to wyzwanie, jednak orientowałam się 2 tygodnie przed Wigilią. BA! Kilka dni przed  świętami – pomiędzy barszczem a karpiem. Czy turbo – przyśpieszone życzenia pozbawi nas szansy na pyszny, aromatyczny piernik? Nie. Mam dla Was szybki, pachnący, miękki zaraz po upieczeniu piernik z konfiturą śliwkową. Przygotowanie 15 minut, pieczenie około 40 minut. Czas do wygospodarowania.

Aby przygotować piernik z konfiturą śliwkową potrzebujesz:

– 125 g masła

– 300 g mąki

– 250 g cukru brązowego

– 2 łyżki miodu

– 2 łyżki konfitury śliwkowej

– 2 jajka

– 250 ml mleka
– 2 łyżki kawy zbożowej

– 4 łyżeczki przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka cynamonu

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej

– na polewę – 4 łyżki konfitury śliwkowej, 50 g gorzkiej czekolady

Jak to zrobić?

Piekarnik nagrzej do 175°C. Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp otrębami (lub bułką tartą).

Masło posiekaj na kawałeczki i roztop w garnuszku. Wsyp cukier i wymieszaj. Dodaj miód, konfiturę, przyprawę do piernika i cynamon. Całość wymieszaj i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Zdejmij z palnika.

Po chwili dodaj sodę, kawę zbożową, mleko, roztrzepane jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę, mieszaj aby nie powstały grudki.

Ciasto przelej do keksówki, wstaw do piekarnika. Piecz ok 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Konfiturę śliwkową wraz z czekoladą włóż do garnuszka i podgrzewaj do roztopienia i połączenia się składników. Polewę wylej na przestudzone ciasto.

SMACZNEGO!

Reklamy