Kruche chwile (Czas Białegostoku, 06.11.2013r.)

Artykuł w Czas Białegostoku znajdziesz tutaj.
Uwielbiałam w dzieciństwie przyglądać się słoikom z kompotem z renklod i wiśni, które w zależności od pory dnia mieniły się złotym blaskiem. Kompoty na zimę przygotowywała babcia. Często taki kompot z owocami
służył jako deser. Niestety nikt tego pysznego zwyczaju nie przejął. Lepiej już było z dżemami.
Do domowych konfitur i dżemów wróciłam 2 lata temu, głównie ze względów smakowych, ale też ekonomicznych. W pełni sezonu grzechem jest nie wykorzystać dostatku owoców, a zimą kupować gotowe konfitury. Słoiczki uratują nas, gdy zjawią się niespodziewani gości lub gdy mamy smaka na coś słodkiego.. Wystarczy kruche ciasto i konfitura. Nie ma nic szybszego.

Kruche ciasto jest wspaniałą bazą do wielu ciast oraz szybkich potraw. Wystarczy poznać proporcje składników i zasady przygotowywania, dodatki są już tylko kwestą wyobraźni.

Kruche ciasto robi się z 4 podstawowych składników – mąki, masła, żółtek oraz dodatków w zależności od wypieku – cukru lub innych przypraw. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać kilka łyżek bardzo zimnej wody lub kwaśnej śmietany.
Masło powinno być zimne – można je posiekać na małe kawałku lub zrobić, tak jak lubię najbardziej – zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.

Zasada pierwsza to jak najkrótsze wyrabianie.
Zasada druga to jak najkrótsze wyrabianie.
Zasada trzecia to jak najkrótsze wyrabianie.

Dzięki temu kruche ciasto będzie kruche, a nie „gliniaste. Do wyrabiania możemy wykorzystać mikser, malakser lub inne nowinki techniczne. Używając rąk, warto co jakiś czas przepłukać je lodowatą wodą.
Ciasto kruche bezwzględnie trzeba schłodzić w lodówce, lub nawet zamrozić. Zabijcie mnie – nie wytłumaczę konkretnie dlaczego. Po prostu tak musi być. Minimalny czas chłodzenia to 30 minut, ja jednak zawsze daję mu 60 minut. Ciasto można śmiało zamrozić (np. dzień wcześniej), a następnie zetrzeć na tarce bezpośrednio na blachę.

Kruche ciasto pieczemy w wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto warto ponakłuwać widelcem, aby nie powstały pęcherze. Niektórzy używają do pieczenia fasoli lub specjalnych kuleczek dociążających ciasto, aby spód był idealnie płaski. Ja uważam, że każdy „ślad” domowej niedoskonałości nadaje klimat.

Jak wspomniałam do kruchego ciasta wystarczy dżem lub konfitura. Jeśli macie trochę więcej czasu warto poszaleć z nadzieniem. Mam wspaniały przepis na kruche ciasto z pianką i owcami lub konfiturą, które świetnie udaje sernik.
Ciasto po raz pierwszy robiłam z malinami, jak wygląda w takiej wersji zobacz na blogu.
Kolejne razy były z konfiturą. Dziś wykorzystałam konfiturę śliwkową.

Składniki:

KRUCHE CIASTO:

– 2,5 szklanki mąki
– 5 żółtek
– 250 g zimnego masła
– 4 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ŚMIETANKOWA PIANKA:

– 5 białek
– 2/3 szklanki cukru pudru
– opakowanie cukru waniliowego
– 2 opakowania budyniu śmietankowego
– ½ szklanki oleju
– słoik ulubionej konfitury (najlepiej domowej)

Przygotowanie:

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Podziel na 2 części – jedna większa na spód, druga mniejsza na wierzch, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na dużych oczkach większą część ciasta. Przyklep dłonią i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 20 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Białka ubij na sztywno, powoli po łyżeczce wsypuj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksując. Następnie, nadal miksując, wsypuj proszek budyniowy, a następnie powoli olej.
Na zimny spód wyłóż śmietankową piankę, wyłóż konfiturę, zetrzyj resztę ciasta.
Ciasto piecz jeszcze ok 30 minut (kontrolując stan ciacha), do momentu aż pianka będzie ścięta, a ciasto złote. Oprósz cukrem pudrem.

Pysznych, kruchych chwil!

kruch1 kruch2

Reklamy