Miś

mis2mis1Kocham tego łobuza. Czyż jego spozierające ślepia nie wypełniają Was rozczuleniem? 😉 Miś powstał jako jeden z prezentów na urodziny niespodziankę mojego ojca chrzestnego. Od wielu lat nazywany jest „Misiem”, stąd taki właśnie tort.

Miś jest formą dekoracji tortu, który możecie wykonać w dowolnym smaku.
U mnie tort z tego przepisu.

Potrzebne Nam są 2 blaty biszkoptowe –  jasny – okrągły i ciemny – o dowolnym kształcie , reszta jest kwestią pragnień.

Z okrągłego – jasnego biszkoptu  odciąć boki, które zmiel na proszek. Pozostały biszkopt nasącz i przełóż kremem, (owocami – jeśli lubicie). Wierzch tortu również posmaruj kremem.

Z ciemnego biszkoptu wytnij 3 małe krążki (ręcznie lub okrągłą foremką do ciastek). Pozostałe ciasto także zmiel.

Okrągły biszkopt posmarowany kremem posyp ciemnym, zmielonym biszkoptem.

Z dwóch okrągłych kółeczek zetnij spód i ułóż na górze biszkoptu – tam gdzie powinny być uszy. Posmaruj je kremem , obsyp ciemnym biszkoptem na zewnątrz, jasnym w środku.

Trzecie okrągłe kółeczko posmaruj kremem, obsyp jasnym biszkoptem i  przyklej do tort.

Z masy cukrowej – białej i czarnej lub marcepanu ( naturalnego i zabarwionego kakao) uformuj oczka i nos.

Ostrzegam – bardzo trudno zjeść tego pięknisia 😉

Reklamy