Endorfinowe cupcake’sy

bab_choco2 bab_choco3 bab_choco4

Endorfinowe cupcake’sy powstały, gdy kończyłam pewien etap w życiu swym jako wyraz podziękowania za wspaniałe, zawodowe chwile. I choć decyzja była przemyślana to zawsze „koniec” może wprawić w lekką nostalgię (dziękuję Drodzy za te lata!). A jak nostalgia to tylko czekolada.

Jak pożegnanie to tylko coś wyjątkowego. Nazwałam do cupcake’sami, ale tak na prawdę są to babeczki potrójnie czekoladowe. Kruchy czekoladowy spód, rozpływająca się w ustach zapiekana masa czekoladowa oraz mus czekoladowy jako zwieńczenie dzieła. Uśmiechy szybko wróciły!

Babeczki są dość pracochłonne, ale na ten kończący poniedziałek potrzebowałam czegoś zupełnie wyjątkowego.

Aby przygotować 20 babeczek potrzebujesz:

SPÓD:

– 220 g mąki

– 140 g zimnego masła

– 50 g cukru pudru

– 4 łyżki kakao

– 1 jajko

– cukier waniliowy

ZAPIEKANA MASA CZEKOLADOWA:

– 300 ml śmietanki kremówki

– 150 g gorzkiej czekolady

– 180 g masła

– 150 g cukru pudru

– 4 jajka

– 4 łyżki kakao

MUS CZEKOLADOWY

– 100 g serka mascarpone

– 300 ml śmietanki kremówki

– 2 łyżki cukru pudru

– 100 g gorzkiej czekolady

Jak to zrobić?

SPÓD

Wszystkie składniki zagnieć na kruchy spód, uformuj w kulę, zawiń w folię spożywcza i schłodź w lodówce przez  1 godzinę.

Po tym czasie foremki metalowe wysmaruj masłem i wylep kruchym ciastem, „podziurkuj ” widelcem oraz piecz ok 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po wyjęciu spody muszą całkowicie wystygnąć, dlatego można  je spokojnie upiec dzień wcześniej.

ZAPIEKANA MASA CZEKOLADOWA

W rondelku rozpuść śmietanę kremówkę oraz gorzką czekoladę na gładką masę. Przestudź. Masło utrzyj z cukrem i kakao, stopniowo dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Na końcu wlej śmietankę z czekoladą.

Zimne spody czekoladowe przełóż do papilotek i ułóż w formie do muffinek. Do każdej foremki wlej 2-3 łyżki masy czekoladowej – tak, aby nie wylewała się. Babeczki piecz ok 1 godzinę w 160°C. Gdy masa popęka, a w środku będzie miała stałą konsystencję – babeczki są gotowe. Ostudź całkowicie.

MUS CZEKOLADOWY

Czekoladę gorzką roztop w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej dodaj mascarpone, całość wymieszaj. Kremówkę ubij na sztywną masę, na końcu dodaj cukier puder i całość delikatnie wymieszaj z czekoladowym mascarpone. Schłodź w lodówce ok 1 godzinę.

Przed podaniem posmaruj każdą babeczkę musem lub wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego.

Nostalgio odejdź i zjedź czekoladę!

bab_choco1

Advertisements