Wieczorne placuszki śniadaniowe

placuszki1 placuszki2 placuszki328 lat zajęło mi wymyślenie jak pospać rano, a jednak mieć pyszne śniadanko.  Otóż ogłaszam wszem i wobec – udało się. EUREKA! Odpowiedzią są placuszki z jagodami. Bardzo proste  do przygotowania wieczorem. Zapach, który się unosi przed snem kusi co prawda na pokuszenie, ale warto wytrwać. Chyba, że tam skubnąć kilka malutkich….

Aby przygotować ok 25 placuszków z jagodami potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki

– 2 jajka

– 1,5 szklanki mleka

– cukier waniliowy

– 2 łyżki oleju

– 4 łyżki cukru

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 250 g jagód (u mnie mrożone)

Jak to zrobić?

Składniki mokre (mleko, jajka, olej) wymieszaj i wlej do wymieszanych składników suchych (mąka, cukry, proszek do pieczenia, sól). Wymieszaj do konsystencji gładkiego ciasta. Dodaj jagody (lub inne owoce).

Placuszki smaż bez oleju, na teflonowej patelni na złoto z obu stron. Wspaniałe na ciepło, na zimno, obsypane cukierem puderem, oblane jogurtem czy miodem.

Doskonałe na śniadanie a usmażone wieczorem.

Reklamy