Ciasto na idealne, jesienne popołudnie…

ciasto_pianka3

ciasto_pianka2

Ależ dziś był piękny, jesienny dzień. Pomimo problemów z otwarciem oczu rano, reszta dnia wynagrodziła wszystko. Tak piękny dzień musiał być uczczony jakąś pysznością. Połączyłam pyszne z pożytecznym. Pyszne to niebiańskie ciasto ze śmietankową pianką, na kruchym cieście. Pożyteczne, to wykorzystanie ostatnich malin i skorzystanie z ich zdrowotnych i witaminowych dobrodziejstw 😉

Panie i Panowie oto ciasto. Pyszne ciasto. Musicie spróbować!

Aby przygotować ciacho potrzebujesz:

KRUCHE CIASTO:

– 2,5 szklanki mąki

– 5 żółtek

– 250 g zimnego masła

– 4 łyżki cukru pudru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

ŚMIETANKOWA PIANKA:

– 5 białek

– 2/3 szklanki cukru pudru

– opakowanie cukru waniliowego

– 2 opakowania budyniu śmietankowego

– ½ szklanki oleju

– 350 g malin

– cukier puder do posypania

Jak to zrobić?

Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Podziel na 2 części – jedna większa na spód, druga mniejsza na wierzch, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód zetrzyj na dużych oczkach większą część ciasta. Przyklep dłonią i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190°C na około 20 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Białka ubij na sztywno, powoli po łyżeczce wsypuj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksując. Następnie, nadal miksując, wsypuj proszek budyniowy, a następnie powoli olej.

Na zimny spód wyłóż śmietankową piankę, wyłóż maliny i przykryj startym ciastem.

Ciasto piecz jeszcze ok 30 minut (kontrolując stan ciacha), do momentu aż pianka będzie ścięta, a ciasto złote. Oprósz cukrem pudrem.

Enjoy fall 😉

ciasto_pianka1

Reklamy