Ciasteczka pieguskowe

ciaste_czeko1 coaste_czeko2Obok, ciasteczek z masłem orzechowym, to klasyk amerykańskiej pani domu, znane jako „chocolate chip cookies”. W Polsce znane były jako pieguskowe ciasteczka (nie wiem nawet czy nadal są do kupienia?).
Nie ważna nazwa, ważne, że są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Fajny przepis na wspólne pieczenie np. z dzieckiem czy podczas babskiego wieczoru.
U mnie w wersji czekoladowej, ale gdybym miała aktualnie na wyposażeniu zdecydowanie sypnęłabym orzechami 😉

Aby upiec 12 dużych ciasteczek potrzebujesz:

– 150 g mąki

– 100 g masła w temperaturze pokojowej

– 1 jajko

– 150 g brązowego cukru

– cukier waniliowy (16 g)

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– 2 tabliczki mlecznej/gorzkiej/białej czekolady

– 50 g ulubionych orzeszków

Jak to zrobić?

Suche składniki wymieszaj razem. Masło ubij z brązowym cukrem, pod koniec ubijania dodaj jajko i ubijaj jeszcze kilka minut. Dosyp suche składniki i zmiksuj wszystko razem.

Dosyp posiekaną czekoladę (ja każdą kosteczkę kroję jeszcze na 4 części) i/lub orzeszki.

Z masy uformuj kulki wielkości piłeczki pinpongowej, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 10 cm odstępach od siebie (ciasteczka rozlewają się podczas pieczenia), lekko spłaszcz każde z góry.

Piecz ok 10 minut (obserwując ciasteczka) w 170°C. Brzegi ciasteczek powinny się zarumienić, w środku powinny być „soczyste” 😉

Doskonałe ze szklanką mleka!

Reklamy