2 – składnikowa konfitura malinowa

konfitura_malinowa1 kinfitura_malinowa2

2 – składnikowa bo składa się dokładnie z dwóch składników. Kto zgadnie jakich? 😉

Oczywiście są to maliny oraz cukier, cukier nie byle jaki, bo trzcinowy. Tak to sobie wymyśliłam 😉 Konfitura jest przepyszna, bardzo gęsta, z chroboczącymi pod zębami pestkami malinowymi.  Doskonała do naleśników lub do białego sera. Właśnie w takiej formie raczę się od jakiegoś czasu na śniadanie 😉

Aby przygotować 1 słoiczek konfitury malinowej potrzebujesz:

– koszyczek malin (ok 500 g)

– 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Jak to zrobić?

Maliny umyj, pozostaw do wysuszenia (wysypałam je na ręcznik papierowy, który wchłonął wodę). Następnie przesyp je do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i pozostaw na około godzinę. Po tym czasie postaw garnek na najmniejszym palniku i ogniu. Gotuj (smaż) całość około 40 minut, kontrolując stan konfitury. Jeśli maliny są wodniste, dosyp cukru. Uważaj, aby owoce się nie przypaliły.

Gdy konfitura zgęstnieje, przełóż ją do słoiczka, mocno zakręć i postaw do góry dnem (pokrywka powinna się zassać).

Konfitura jest doskonała do deserów, słodkich obiadów, herbaty zimną. Ja nie mogłam się powstrzymać i konsumuję na bieżąco. Muszę zrobić zapasy na zimę 😉

Advertisements