Zielonej trawki c.d…czyli niezawodny placek z owocami

placek1

placek1

placek2Absolutnie pozycja „NEED TO DO” przy okazji sezonu świeżych owoców (mrożone tez dają radę). Taki niby, ot zwykły placek ucierany (na dodatek O ZGROZO z margaryną, nie z masłem!;-) a jednak pyszny, lekki, zawsze się udaje. Idealny na zieloną trawkę z filiżanką kawy popołudniowej.U mnie tym razem z jagodami, choć polecam też z czerwoną porzeczką, wiśnią i maliną (każdy owoc oddzielnie, lub wszystkie razem – a niech tam! niech zabawa trwa!). Kruszonka w wersji maxi jest obowiązkowa!Moim pomysłem jest po posmarowaniu masłem blachy zastąpienie bułki tartej – kaszą manną. Fajny efekt (trochę jakby babka piaskowa). Co ciekawe ten trik wykorzystuje tylko w przypadku tego ciasta. Dzięki temu jest wyjątkowe w całej swej prostocie.Aby przygotować placek z owocami potrzebujesz:

– 1 margarynę

– 2 szklanki mąki ( z czubem)

– 2 jajka

– 1 cukier waniliowy

– 1 szklanka cukru pudru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 łyżki śmietany

– dowolne owoce: jagody, maliny, wiśnie, porzeczki

-kruszonka: 1/3 szklanki mąki, 2/3 szklanki wiórków kokosowych (lub płatków migdałowych), ½ kostki masła, ½ szklanki cukru pudru

– trochę masła i kasza manna (lub bułka tarta) do przygotowania blachy

Jak to zrobić?

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i waniliowych. Dodaj jajka do wymieszania się składników. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, na końcu śmietanę.

Blaszkę posmaruj masłem i obsyp kaszą manną (lub bułką tartą).

Ciasto przełóż do blachy. Ułóż na wierzchu umyte owoce.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i posyp nią owoce.

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz ok 60 minut (kontrolując ciasto) do „suchego patyczka”.

Przestudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą.

 

Reklamy