Chipsy warzywne

chipsy1 chipsy2

Wbrew pozorom (choć sama się sobie dziwię) nie samą słodyczą człowiek/Sweetshoop żyje. Czasami nachodzi ochota na coś słonego, chrupkiego, szybkiego. Chwila radości, potem pół dnia niestrawność. Sweetshoop nie jest jednak typem zagłuszania swoich smaków, dlatego pokombinował i przygotował chipsy warzywne. Te ziemniaczane są jak te z paczki, buraczek i marchewka wprowadzają człowieka na inną galaktykę chrupania 😉

Aby przygotować chipsy warzywne potrzebujesz:

– 3 zmieniaki

– 2 marchewki

– 2 buraczki (myślę, że doskonały będzie również korzeń pietruszki)

– kilka łyżek oliwy z oliwek

– sól oraz ulubione przyprawy i zioła ( u mnie bazylia, oregano, papryka słodka, chili, tymianek)

Jak to zrobić?

Warzywa umyj, buraki obierz ze skórki. Wszystko pokrój na cieniutkie plasterki. Można użyć tarki, jednak ja zbyt często się zacinam 😉 Plasterki marchewkowe wsyp do woreczka plastikowego, wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wsyp sól i ulubione przyprawy. Wszystko wymieszaj, aż każdy plasterek pokryje się „mazią”. Plasterki ułóż na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą. Piecz ok 6 minut w 220C, następnie włącz termoobieg i praż jeszcze ok 10 minut, aż powstaną suche plasterki.

Tak samo uczyń z ziemniakami i buraczkami.

Och polecam, polecam bardzo! Można zjeść bezkarnie całą miskę 😉

chipsy3 chipsy4 chipsy5

Reklamy