Krajanka jagodowa z twarożkiem

krajanka1 krajanka2

Jak pamiętacie z lepienia pierogów pozostał mi twarożek z jagodami. Połowę zjedliśmy od razu, reszta wzmocniła smakowo batonik owsiany, znany również jako krajanka jagodowa.
Tok myślenia jest dość banalny – krajanka bo po upieczeniu ciasto się kroi, jagodowa bo z jagodami 😉 Bardzo, bardzo polecam szczególnie dla dzieci na drugie śniadanie czy na podróż jako zdrową i sycącą przekąskę.
Aby wzmocnić efekt zdrowotny mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą lub mielonymi orzechami.

Aby przygotować ok 12 batoników potrzebujesz:

– 200 g płatków owsianych

– 225 g mąki

– 250 g masła

– 100 g cukru trzcinowego

– 150 g jagód

– 200 g twarożku sernikowego

– 1 jajko

Jak to zrobić?

W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane,  cukier, posiekaj masło i wyrób wszystko tak jak na kruche ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie jagody dokładnie wymyj i połącz z twarożkiem oraz z jajkiem. Ja nie dodawałam do masy cukru, ale jeśli lubicie to okraście twarożek cukrem pudrem.

Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyklej 2/3 ciasta. Wyłóż twarożek z jagodami oraz posyp pozostałym ciastem.

Piecz ok 30 minut w 180C. Wystudź i pokrój w kwadratu lub prostokąty.

Batoniki będą doskonałe również z samymi jagodami (jak i innymi owocami – malinami, truskawkami, brzoskwinią).
Z twarożkiem są bardziej pożywne.
Z pewnością powrócę to tego przepisu i wypróbuje w różnych wersjach smakowych.

krajanka3

Reklamy