Drożdżówki z twarogiem i konfiturą truskawkową

bułeczki_z_serem2 bułeczki_z_serem1

Drożdżówki , w moim mniemaniu,  zawsze były „wyższą szkołą jazdy” sztuki pieczenia. To mój debiut. Niedługo planuję również jagodzianki. Ale dziś zapraszam na bardzo sycące i pachnąca drożdżówki z twarożkiem oraz konfiturą truskawkową. U mnie ta domowej roboty truskawkowo-waniliowa, ale możecie użyć o dowolnym smaku. Przepis dla cierpliwych, długie godziny oczekiwania….ale warto 😉 Zapraszam!


Aby przygotować ok 12 dużych drożdżówek potrzebujesz:

– 25 g świeżych drożdży

– 1 szklanka mleka

-1/3 szklanki cukru

– 2 duże jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek

– 110 g masła roztopionego

– 3,5 szklanki (użyłam chlebowej, choć następnym razem spróbuję z pszenną)

Nadzienie:

– 300 g zmielonego twarogu (jak na sernik)

– 1 żółtko

– 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej (miękkie)

– kilka łyżek cukru pudru (tyle ile lubicie)

– cukier waniliowy

– konfitura truskawkowa

Jak to zrobić?

Przygotuj rozczyn (drożdże pokrusz, dodaj 1/3 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki mąki oraz 2 łyżeczki cukru. Odstaw na ok 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Mleko podgrzej w garnuszku, a następnie ostudź do letniej temperatury. Dodaj roztopione masło i roztrzepane 2 jajka.

Mąkę przesiej, dodaj rozczyn drożdżowy, mleko wymieszane z masłem i jajkami. Wyrabiaj ciasto przez ok 15 minut. Ja skorzystałam z miksera, bo ciasto było baaardzo klejące i ręcznie nie wiem czy miałabym tyle cierpliwości. Odstaw do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksuj na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 kulek i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie w każdej kuli odciśnij spód szklanki, praktycznie do samego blachy. W każdą „dziurę” wyłóż 2 łyżki nadzienia twarogowego oraz łyżkę konfitury.

Brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem (lub nie 😉

Doskonałe do popołudniowej herbaty. Również na drugi dzień.

Advertisements