Ratunkowy deser – crumble owocowy

truskawki1 truskawki2 Gdy macie jakieś 20 minut, niewiele poza owocami natomiast ogromną ochotę na coś słodkiego, przedstawiam prawdziwe mistrzostwo świata – Ratunkowy deser owocowy czyli crumble (owoce pod kruszonką). W moim, wtorkowym wydaniu kruszonka jest z mąki orkiszowej, kaszy mannej i masła, ze szczyptą cynamonu (dlaczego tak? nie wiem 😉 Ale wyszła pycha.

Aby przygotować 8 małych miseczek deseru potrzebujesz:

– ok 1 kg dojrzałych truskawek (lub innych ulubionych owoców: jagody, maliny, jezyny, wiśnie bez pestek, brzoskwinie, jabłka)

– 30 g mąki orkiszowej (lub dowolnej pszennej)

– 10 g kaszy mannej (niekoniecznie;-)

– 100 g masła

– szczypta cynamonu

– cukier puder po posypania

Jak to zrobić?

Owoce umyj i oczyść ze zbędnych elementów – w moim przypadku – szypułki. Ułoż ciasno w miseczce do zapiekania (u mnie duraleks). Mąkę, kaszę, masło przygotuj w formie kruszonki. Doskonałym dodatkiem do kruszonek są też orzechy, migdały, płatki kokosowe. Po ich dodaniu należy zwiększyć ilość masła. Posyp cynamonem.

Kruszonkę posypać na owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180C, piecz ok 20 minut. Po wyjęciu chwilę odczekaj i posyp cukrem pudrem.

Doskonałe na ciepło z lodami oraz na zimno (też z lodami) 😉

truskawki3

Reklamy