Sernik Bogdana

sernik_na_zimno3

sernik_na_zimno2Jest to absolutnie ukochane ciasto mojego taty, stąd nazwa. Dopomina się o nie już w okolicach marca, z wytęsknieniem czekając na truskawki. W sezonie robię je kilkanaście razy, aż deser się przeje do następnego roku. Pyszny, puszysty, delikatny, bardzo bardzo prosty. Nie można nie zrobić choć raz.

Aby przygotować sernik Bogdana potrzebujesz:

  • 200 g herbatników digestive (lub innych kruchych lub biszkoptów)
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g twarogu na sernik
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • sok z połowy cytryny
  • 25 g żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 2-3 galaretki truskawkowe
  • 500 g odszypułkowanych truskawek

Jak to zrobić?

Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Powinna powstać konsystencja mokrego piasku. Wyłóż je na dno tortownicy, mocno wciskając. Odstaw do lodówki.

Twaróg zmiksuj z cukrem i sokiem z cytryny na gładka masę. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i po chwili ostygnięcia wymieszaj z jogurtem. Całość dodaj do masy twarogowej. Wymieszaj.

Kremówkę ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj do masy serowej i wymieszaj. Całość wylej na herbatniki. Wstaw do lodówki do stężenia.

Galaretkę truskawkową  (lub inną ulubioną) przygotuj według przepisu, dodając jednak o 100 ml mniej wody niż wskazane.

Galaretkę odstaw do częściowego stężenia. Owoce ułóż na serniku, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki.

U mnie truskawki nie zostały całkowicie zalane galaretką. Jest to winna zbyt płytkiej formy, polecam jednak dużoooo galaretki 😉

P-Y-S-Z-O-T-K-A!!!

sernik_na_zimno1

 

Advertisements