Inauguracja stylu angielskiego – tort letni

Lato 2013 to okres moich wspaniałych „pierwszych razów” cukierniczych. Tak jak drożdżówka i domowa piekarnia, totalną nowością w sweetshoop-owej kuchni jest styl angielski.
Jest to sposób dekoracji tortów, w wymyślnych kształtach oraz obkładanie ich lukrem plastycznym. Lukier jest jadalny, składa się praktycznie z samego cukru. Jedno jest pewne, wygląd i prezentacja tortu jest tutaj najważniejsza. Od dłuższego czasu podziwiałam wspaniałe wyroby koleżanek i kolegów rzeźbiących istne cuda.

Mimo mi poinformować, że Sweetshoop również posiadł tą tajemną wiedzę. Byłam na szkoleniu, popartym certyfikatem ukończenia 😉 Oczywiście ten styl jak dwór angielski, wymaga wielu lat prób, kultywowania tradycji, czasami upadków i porażek, aby jednak każdego dnia dążyć do perfekcji i przenosić ludzi w tajemniczy i zachwycający świat baśni.

Sweetshoop od dziś też tak chce. Obiecuję szkolić swój warsztat i przenosić Was do coraz innych baśni urodzinowych. Takie dekoracje można stosować tez na mniejsza skalę – na muffinach, co zamierzam również popełnić.
Zapraszam! Zamówienia na: sweetshoop@gmail.com

Na początek mój debiut….

tort_ang1 tort_ang2 tort_ang3

Advertisements