Chłodząca tarta cytrynowa z bezą

lemon_curd2 lemon_curd1Koniec czerwca już niedługo, rozpoczniemy upragnione urlopy. Co natomiast zrobić jeśli upał jest zaawansowany, jeziorka w okolicy żadnego, nic się nie chce poza czymś słodkim do kawy? Po wieloletnich badaniach i obserwacjach ZNAM ODPOWIEDŹ!

Jest tylko jedno wyjście…wspaniale chłodząca tarta cytrynowa. Umięjetność przygotowania tej tarty może też w późniejszym czasie wyposażyć Was w angielskich małżonków. Wykorzystany w przepisie angielski „lemon curd” z pewnością zdobędzie ich serca, a przede wszystkim zaspokoi wasze letnie smaki deserowe.

 Aby przygotować tartę cytrynową potrzebujesz:

 KRUCHY SPÓD:

– 180 g mąki

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 100 g zimnego masła

– 2 łyżki zimnej wody

– 1 żółtko

– szczypta soli

 KREM CYTRYNOWY:

 – sok z 1 pomarańczy

– sok z 2 cytryn

– 100 ml wody

– skórka starta z 2 cytryn

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

– 70 g cukru pudru

– 100 g masła

– 1 jajko

– 3 żółtka

BEZA:

– 4 białka

– 200 g cukru pudru

– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak to zrobić?

 Mąkę połącz z cukrem, solą, masłem, wszystko zagnieć na drobne okruszki. Dodaj żółtko i wodę. Zagnieć szybko na kruche ciasto. Owiń w folię i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj, lub tak jak ja wylep nim wysmarowaną masłem formę do pieczenia (najwygodniejsza będzie forma do tarty z wyjmowanym dnem). Spód ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika, przykryj folia aluminiową i piecz ok 15 minut, następnie jeszcze ok 10 minut bez folii, do uzyskania złotego koloru.

Sok z cytryn i pomarańczy odcedź i wraz z wodą, skórką cytrynową, cukrem, mąką ziemniaczaną wlej do garnuszka. Gotuj na wolnym ogniu, często mieszając do zgęstnienia masy. Odstaw z ognia i dodawaj kawałeczkami masła, ciągle mieszając aż się roztopi i połączy z kremem. Dodaj jajko i żółtka i szybko wymieszaj. Ja po dodaniu jajek stawiam krem na palniku do „zabulgotania”. Na wierzchu kremu połóż folię aluminiową, dzięki temu masa nie zastygnie i nie powstanie kożuch (ten sposób doskonale sprawdza się tez przy budyniach).

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce cukier, cały czas miksując. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Na kruchy spód wyłóż krem cytrynowy, wyrównaj powierzchnię. Na górę wyłóż pianę z białek. Piecz ok 20 minut do zarumienienia się bezy.

Tarta najpyszniejsza jest mocno chłodzona, podawana na wietrznym balkonie w upalne, letnie popołudnie.

Smacznego!

 

Reklamy