Bułki hamburgerowe – „slow”

hamburger1

hamburger2

Przedstawiam Wam przepis na fantastyczne (najlepsze zaraz po upieczeniu) bułeczki hamburgerowe. Przepis zaczerpnęłam i bez żadnych oporów i zmian zaczerpnęłam z bloga mojej koleżanki Sylwii „z miłości do jedzenia”.

Bułki wraz z domową wkładką mięsną ( u mnie z indyka) oraz dużą ilością warzyw, to fajna propozycja na sycący i pyszny obiad. Doskonała propozycja „slow” dla dzieciaków lubiących „fast”.

Aby przygotować 12 bułek hamburgerowych potrzebujesz:

  • 500 g mąki

  • 100 g świeżych drożdży

  • 230 ml ciepłego mleka

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • łyżka cukru

  • szczypta soli (oraz inne przyprawy jeśli lubicie)

  • 20 g masła

  • 3 łyżki mleka w proszku

  • żółtko + sezam do dekoracji

Jak to zrobić?

Drożdże rozkrusz i zalej ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut.

Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko i 1 żółtko, mleko w proszku, cukier, sól, masło oraz rozczyn z drożdży.

Wyrabiamy przez 15 minut na elastyczne i gładkie ciasto (przyznam szczerze, że pomagam sobie mikserem z hakami).

Ciasto po wyrobieniu przykryj ściereczką i odstaw na ok 30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Jak ciasto wyrośnie, podziel je na 12 kulek. Ułóż w blaszce, na papierze do pieczenia, ponownie odstaw na ok 15 minut.

Napuszone bułeczki posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz około 12 minut w 180°C.

SMACZNEGO!

Advertisements