Bułeczki liliputki

  liliputki2 liliputki1Bułeczki były podstawą do kanapeczek na wieczór panieński. Bardzo fajna baza „na jeden kęs”. Liliputki polecam na przyjęcia, a w wersji „mega” na piknik czy jako przekąskę do obiadu.

Aby przygotować ok 30 liliputków potrzebujesz:

  • 500 g mąki

  • 25 g drożdży świeżych

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka soli

  • 375 ml mleka

  • 25 g masła

  • 1 jajko do posmarowania

  • mak/sezam

Jak to zrobić?

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Mleko podgrzej z masłem (nie może się zagotować). Wlej do mąki. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na ok 1 godzinę do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Z ciasta uformuj 30 małych kuleczek (lub kilka większych). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych ostępach. Bułeczki powinny po wyrośnięciu się stykać. Jeśli wolisz bardziej „stabilne” bułeczki z chrupiącą skórką, pozostaw większe odstępy. . Odstaw na kolejne 30 minut do napuszenia.

liliputki4 liliputki3Jajko roztrzep, posmaruj bułeczki. Posyp sezamem, makiem lub/i pozostaw gładkie. Piecz ok 10 – 15 minut (do złotego koloru) w 200ºC.

Zaraz po upieczeniu polecam schrupać kilka jeszcze ciepłych z masłem. Resztę pozostaw rodzinie  😉

Reklamy