Tartaletki wczesnoletnie

truskawka kajmakTartaletki, babeczki, muffiny mają to do siebie, że znikają w pierwszej kolejności. Wykwintne desery, ciasta, lody muszą czekać w kolejce do spałaszowania. U mnie zawsze robią furorę – bo są takie pyszne, na kilka kęsów.

Podstawą jest dobry korpus 😉 Jak wiecie słowo nie należy do moich ulubionych, o korpusie przeczytanie tutaj.

Nadzienie jest już kwestią gustu i aktualnego „smaka”. Może to być choćby bita śmietana i ulubione owoce. U mnie tartaletki z kajmakiem i orzechami oraz krem waniliowy i truskawki.

korpusyAby przygotować ok 12 korpusów potrzebujesz:

– 250 g mąki

– 75 g margaryny zimnej

– 75 g masła zimnego

– 1 żółtko

– 2-3 łyżki zimnej wody

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki bardzo szybko zagnieć na kruche ciasto. Kule z ciasta owiń folią spożywcza i zostaw w lodówce na min. 1 godzinę. Każdą foremkę posmaruj masłem. Ciasto odrywaj kawałkami i rozwałkuj i przyklej do foremek. Widelcem „podziurkuj” spód. Piecz ok 12 minut na złoty kolor.

Po ostudzeniu napełnij ulubionym nadzieniem i dodatkami.

WSZYSCY DO TARTALETEK!

tart_trusk3 tart_trusk2 tart_kajm2 tart_kajm1

Reklamy