Babeczki z musem czekoladowym

bab_czek1bab_czek3

Cześć! Jestem Ola. Jestem uzależniona od czekolady ( i od kawy!). Jeśli mam ochotę na coś słodkiego, to musi to być Ona. Owszem cukierek, ciastko, lizak – mogą być, jednak są tylko chwilową radością.

Oto czekolada w najlepszym wydaniu – czekoladowe babeczki z musem czekoladowym. Warte grzechu!

Aby przygotować ok 12 babeczek z musem potrzebujesz:

  • 60 g mąki

  • 2 jajka

  • 75 g masła

  • 275 g mlecznej czekolady

  • 75 g cukru trzcinowego

  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 żółtka ( w temperaturze pokojowej)

  • 40 g cukru pudru

  • 150 ml śmietanki kremówki

  • posiekane orzechy laskowe do posypania

Jak to zrobić?

MUS

200 g czekolady roztop w kąpieli wodnej. Ostudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem na sztywna pianę, dodaj roztopiona czekoladę i delikatnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Wstaw do lodówki na ok 2 godziny do stężenia.
Jeśli babeczki muszę długo stać w temperaturze pokojowej, do musu warto dodać żelatynę (łyżeczkę zalać 2-3 łyżkami gorącej wody, dodaj do musu po przestygnięciu).

BABECZKI

Masło z 75 g czekolady roztop w kąpieli wodnej. Ostudź. Masę wymieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka. Wymieszaj na jednolita masę. Dodaj masę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

Ciasto wlej do papilotek, do ok 2/3 wysokości. Piecz ok 20 minut w 160ºC. Ostudź.

Mus przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na babeczki. Posyp zrumienionymi, posiekanymi orzechami laskowymi.

PYSZOTA!

bab_czek2

Advertisements