Wafle Pishingera

wafle1wafle2

Pishinger to pewien Austriak, który w 1881 wymyślił to genialne w prostocie wykonania ale jakże lubiane (i kojarzące się z dzieciństwem czasów PRL-u) przekładane wafle.

Czaa ich przygotowania to jakieś 20 minut, idealne na leniwe niedzielne popołudnie, gdy złapie nas ochota na słodkiego głoda.

Aby przygotować ok 20 wafelków potrzebujesz:

– 1 opakowanie andrutów

– 200 g masła (lub margaryny)

-1/2 szklanki cukru

– 1 szklanka mleka w proszku

– 1 łyżka mleka

– 4-5 łyżek kakao

Jak to zrobić?

Masło (margarynę), cukier i mleko zagotowujemy. Studzimy. Do wystudzonej masy partiami dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Na pierwszy wafel wylewamy białą masę, przykrywamy kolejnym. Wylewamy część masy kakaowej, przykrywamy waflem. Robimy tak do wyczerpania składników. Wafel wstawiamy do lodówki na kilka godzin, dociskając „czymś ciężkim”.

Po schłodzeniu kroimy w kostkę.

Takie proste, a takie genialne!

Advertisements