Banoffee

baban4 baban2baban3

Ciasto dedykuję siostrze – Natalii vel Nishce . Nie ma biedaczka piekarnika (Nishko wiedź, że mój piekarnik stoi przed Tobą i Twoją rodziną otworem!). Ja z piekarnika statystycznie korzystam 360 dni w roku. Istnieje jednak wiele smakowitych przepisów na ciasta bez pieczenia. Oto jeden z nich. Bardzo, bardzo prosty a wrażenie bardzo, bardzo duże. Przedstawiam „Banoffee” – wariacja z bananów i toffi.

Aby przygotować Banoffee potrzebujesz:

– opakowanie ciasteczek „Digestive” w czekoladzie (jeśli są bez czekolady, dodatkowo 50 g czekolady gorzkiej)

– 100 g masła

– puszka słodzonego mleka skondensowanego

– 3-4 banany

– sok z ½ cytryny

– 350 ml śmietanki kremówki 36%

Jak to zrobić?

Toffee z mleka skondensowanego przygotuj tak jak tutaj.

Ciasteczka włóż do torebki foliowej i rozbij tłuczkiem do mięsa, wałkiem lub innym twardym przedmiotem na proszek. Masło roztop w garnuszku (z czekoladą-jeśli ciasteczka są bez polewy). Wlej do ciasteczek i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

„Wciśnij” ciasteczka w blaszkę, odstaw do lodówki na ok 30 minut.

Banany obierz, pokrój na plasterki, zalej sokiem z cytryny ( dzięki czemu banany nie będą czarne).

Na schłodzony ciasteczkowy spód wylej przestudzone toffee z puszki. Na masę ułóż banany.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do śmietany nie dodaję cukru, ze względu na słodycz toffee – można jednak dodać kilka łyżek cukru pudru według upodobań.

Śmietanę wyciśnij za pomocą szprycy cukierniczej, lub po prostu wyłóż na banany. Schłodź w lodówce kilka godzin.

Ciasto można udekorować orzechami lub startą czekoladą.

Smacznego!

banan1

Advertisements