Tęczowy tort

teczowy3Podziwiałam to cudo już na wielu blogach. Wiem, wiem zawiera złowrogie barwniki…jednak krążył mi po głowie od dawna. Miejscem debiutu była rodzinna imprezka urodzinowa. Zrobił wielką furorę, nie tylko na dzieciach. Dorośli krzyczeli „nie krój więcej kawałków, rób zdjęcie!” 😉 Było bardzo miło. Dziękujemy Ci torcie za iście tęczową atmosferę! 😉 Choć nie wyszedł tak idealnie równy jak u innych to miałam ogromną frajdę w pieczeniu tych „gąbek przełożonych serkiem waniliowym” – jak nazwał to kolega 😉

Aby upiec kolorowe blaty potrzebujesz:

– 226 g masła

– 5 białek

– 220 g cukru

– 375 g mąki

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 335 g mleka

– cukier waniliowy/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– barwniki spożywcze w żelu

tęczowy1

Jak to zrobić?

Jajka, masło i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki sypkie (mąkę, proszek do pieczenia) przesiej.

Masłu ucieraj na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier. Po kolei wlewaj białka, po każdym chwilę miksując. Dodaj ekstrakt waniliowy/cukier puder.

Do masy maślanej dodawaj na przemian mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto podziel na 5 części (aby blaty były jednakowej wielkości, warto masę zważyć i podzielić na równe części). Do każdej porcji dodaj barwnik spożywczy i mieszaj do otrzymania jednolitej barwy.

Każdą „barwną” część ciasta przełóż do formy aluminiowej lub piecz po kolei w tortownicy. Piecz ok 15 minut w 190ºC, do „suchego patyczka”.

Aby przygotować krem potrzebujesz:

– 800 ml śmietanki kremówki 36%

– 300 g serka mascarpone

– cukier puder do smaku ( w zależności jak słodki krem lubimy)

– opcjonalnie sok z ½ cytryny

teczowy2

Jak to zrobić?

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder (i sok z cytryny) oraz ser mascarpone. Chwilę zmiksuj lub wymieszaj na gadki krem.

Kolorowe blaty przekładaj kremem. Boki toru również. Tort wstaw do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na noc).

 

Reklamy