Jabłka w cieście francuskim dla leniwców

jablka2jabkla1

Co zrobić, gdy choć słońce za oknem to oczy się zamykają, a niedzielna herbatka stygnie….JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM! Nie ma nic prostszego, a dziś nie ma nic bardziej pysznego 😉

To taka słodycz dla leniwców. Zwracam honor osobom, które robią ciasto francuskie same – ja nie mam jeszcze efektów, którymi warto się chwalić (ale walczę;-).

Wystarczy poświęcić kilka chwil, aby aromaterapia czyniła swą moc, a kubki smakowe obudziły się z zimowego snu….

Aby przygotować 10 jabłek w cieście francuskim potrzebujesz:

– ciasto francuskie (ok 380 g)

– 4 jabłka

-cynamom

-sok z 1/2 cytryny

– ok szklanki cukru pudru

Jak to zrobić?

Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki (lub połówki) i wydrąż gniazda nasienne.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Ułóż na każdym jabłko, posyp cynamonem.

Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika, piecz ok 20 minut do złotego koloru.

Sok z cytryny połącz z cukrem pudrem, aby otrzymać konsystencję lukru. Oblej przestygnięte jabłka.

To na prawdę już koniec! 😉

SMACZNEGO!

jablka3

Reklamy