Wiosenny tort brzoskwiniowy

tort_brzoskwioniowy1

tort_brzoskwioniowy2

Kawałek tego tortu to jak promyk słońca na talerzu. Tort jest fantastycznie lekki, puszysty i wniósł przedwiośnie (WIOSNOOO GDZIE JESTEŚ????) do naszego rodzinnego spotkania. Przy tym bardzo prosty, nie za słodki, konkretnie naładowany owocami i kremem. Polecam jako przerywnik między świątecznymi babkami i mazurkami…

 Aby przygotować tort brzoskwiniowy potrzebujesz:

– 6 jajek

– 100 g mąki pszennej

– 100 g mąki ziemniaczanej

– 150 g cukru pudru (lub więcej, gdy potrzebujemy dużo słodyczy;-)

– 500 g serka mascarpone

– 500 ml śmietanki kremówki – bardzo zimnej

– ¾ (1 ) szklanka cukru pudru

– 2 puszki brzoskwiń w syropie

– 100 g białej czekolady (lub ulubione orzechy)

– kilka suszonych żurawin

 Jak to zrobić?

Żółtka ucieraj z połową cukru pudru aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubij białka z reszta cukru pudru na gęstą i sztywna pianę.

Mąki przesiej razem i dokładnie wymieszaj.

Żółtka połącz delikatnie z białkami (wystarczy kilka ruchów). Następnie bardzo delikatnie, w 3 turach dodawaj wymieszane mąki. Masę biszkoptową przelej do wysmarowanej masłem tortownicy, wyrównaj wierzch.

Piecz ok 40 minut (do suchego patyczka) w 180°C. Po upieczeniu, biszkopt ostudź.

Zimną śmietankę ubij na sztywną masę razem z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj z mascarpone. Wstaw do lodówki do czasu przełożenia.

Brzoskwinie z 1,5 puszki przełóż do miski i zmiksuj blenderem na mus. Pozostałe owoce pokrój na cienkie plasterki. Kilka plasterków pozostaw do dekoracji.

Ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny blat ułóż na talerzu lub paterze, obficie nasącz syropem z brzoskwiń, następnie rozsmaruj ½ musu brzoskwiniowego oraz ułóż połowę brzoskwiń. Na owoce wyłóż 1/3 kremu śmietankowego. Tak samo postąp z kolejnym blatem.

Boki tortu posmaruj kremem i obłóż startą na grubej tarce białą czekolada lub orzechami.

Udekoruj tort pozostałymi brzoskwiniami i suszoną żurawiną w kształcie słonecznych kwiatuszków.

Niestety tort musi się schłodzić przez minimum 3 godziny. Wiem, wiem to długo, ale niestety tak trzeba….;-)

tort_brzoskwioniowy3

Reklamy