Tort gruszkowy z podwójnym musem

tort_bożeny1tort_bożeny3

Torty dają mi poczucie wolności. Nie muszę martwić się o ich smak – bo wbrew pozorom są to jedne z najłatwiejszych słodkości do zrobienia, a można śmiało poszaleć z dekoracjami. Ten obiekt powstał jako prezent imieninowy dla pewnej bliskiej mi kobietki.

Proszę Was o cierpliwość i przebrnięcie przez ten ddddłłłłuuuuuuuuuuuuggggggggggiiii przepis. Obiecuję, że warto. Tort ten jest idealny na eleganckie przyjęcia, nie za słodki, ale zaskakujący. Gruszki „po nocy” smakują jak wytrawny likier, co dodaje uroku i smaku.

Aby przygotować tort gruszkowy potrzebujesz:

– 75 g białej czekolady

– 3 jajka

– 50 g cukru pudru (oryginalnie było 75 g)

– 105 g mąki

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 150 ml śmietany kremówki + 130 ml śmietanki kremówki

– 200 g białej czekolady

– 125 g serka mascarpone

– 200 g gorzkiej czekolady

– 75 g masła

– 100 g cukru kryształu

– 2 jajka (oddzielić białka od żółtek)

– 2 żółtka

– 2 łyżki kakao

– 2-3 dojrzałe gruszki

– sok z 2 cytryn

– szklanka herbaty cytrynowej

Do dekoracji:

– 200 g gorzkiej czekolady

– folia transferowa do czekolady

Jak to zrobić?

BISZKOPT

Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubij z cukrem pudrem na gęstą, białą masę. Pomaga początkowe ubijanie jajek na parze (miskę umieścić na garnku z gotująca się wodą – jak w kąpieli wodnej- i ubijać mikserem).

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodawaj partiami do ubitych jaj. Bardzo delikatnie mieszaj szpatułką, aby nie zmniejszyć objętości piany. Na końcu połącz z białą czekoladą.

Przelej masę do wysmarowanej masłem tortownicy. Piecz ok 20 minut w 180°C. Biszkopt pozostaw do ostygnięcia.

MUS ŚMIETANKOWY

Śmietankę kremówkę (150 ml) zagotuj w rondlu. Odstaw na kilka minut. Dodaj połamaną na kostki białą czekoladę. Całość wymieszaj na gładką masę. Gdy masa przestygnie wymieszaj z mascarpone i wstaw do lodówki, aby krem stężał.

Biszkopt ponownie włóż do tortownicy, odetnij „górkę”. Nasącz herbatą z sokiem z cytryny. Na biszkopt wylej mus śmietankowy, następie na całej powierzchni ułóż gruszki. Wstaw do lodówki na ok godzinę. W tym czasie przygotuj mus czekoladowy.

MUS CZEKOLADOWY

Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotująca się wodą, wsyp 1/3 cukru kryształu, dodaj 4 żółtka, kakao i 130 ml śmietanki kremówki. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Po zdjęciu z palnika, dodać pokrojone w kostkę masło i połamaną gorzką czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę z reszta cukru  i wymieszaj z przestudzonym kremem czekoladowym.

GRUSZKI

Owoce umyj, obierz, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plasterki. Skrop sokiem z 1 cytryny.

Masę czekoladową wylej na zastygnięty mus śmietankowy. Wstaw do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Następnego dnia delikatnie wyjmij tort z tortownicy. Obłóż kawałkami czekolady, lub obsyp kakao.

DEKORACJA

U mnie dekoracją są kawałki czekolady z „odbitym” wzorem z folii transferowej (do kupienia w sklepach cukierniczych). Jest to efektowna, a przy tym niezwykle prosta metoda liftingu tortów i innych słodkości. Wystarczy rozpuścić czekoladę i wylać na folię. Czekoladę rozsmaruj bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić wzorów na folii. Pozostaw do zastygnięcia. Następnie folię delikatnie odklej i pokrój lub połam czekoladę w dowolne kształty. Obwiąż wstążeczką.

tort_bożeny2

Reklamy