Miłość francuska…czyli miodowe serca z cynamonem

serca2serca1Przyznam szczerze, że te ciasteczka to kwestia przypadku. Może nie przypadku, ale mojego (coraz częstszego) kombinowania i łączenia przepisów. Pierwotny przepis dotyczył ciasta drożdżowego. U mnie było ciasto francuskie.

Pierwotnie nadzieniem miało być masło z cynamonem. Jak wiadomo ciasto francuskie to masło przede wszystkim, dlatego zastąpiłam je miodem. Cynamon pozostał zgodnie z przepisem;-) Proces pieczenia również odbiegał od moich wyobrażeń. Był moment, że wątpiłam w powodzenie wieczornych wypieków. Jednak udało się i to bardzo pysznie!

Aby przygotować 8 serduszek potrzebujesz:

– opakowanie ciasta francuskiego

– 4 łyżki miodu

– cynamon (ilość według gustu)

Jak to zrobić?

Ciasto francuskie posmaruj miodem. Jeśli twój miód jest gęsty, podgrzej go przez kilka minut do nabrania płynnej konsystencji. Po posmarowaniu odczekaj kilkanaście minut do ochłodzenia. Ciasto posmarowanie miodem, posyp cynamonem.

Ciasto pokrój na 8 równych pasków. Zwiń spiralnie w kształty serc. Ułóż po 4 serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 200C piekarnika. Piecz ok 30 minut lub więcej, aż ciasteczka będą brązowe.  Miód wypłynie z ciasteczek. Jak okazało się na końcu to nie jest problem. Miód zapiekł się tworząc karmel, który na końcu odpadł od przestudzonych ciastek.

Najlepsze zaraz po upieczeniu, ale do porannej herbaty również jak znalazł;-) Najlepsze w dwa serca…z kimś bliskim.

serca4

Advertisements