Aksamitny mus czekoladowy

mus1

mus2

Zbliża się okres, gdy gromadnie w kolorach czerwieni, ludzie wyznają sobie uczucia. Niby nie jestem wielką fanką walentynek, a jednak dzień ten wypełniony jest dobrą energią. Ten dzień wybrał, też mój M., aby paść na kolana (Panowie, gdy były wątpliwości – TAK! To nadal trzeba robić!). Miłość może być wyznawana w różnych formach i odcieniach. U mnie oczywiście w formie słodkości. Święto zakochanych i jego przeżywanie mogą wesprzeć dodatki. Święto miłowania rozpoczynamy czekoladą.

Czekolada to afrodyzjak. Według badań najsilniej wzburza pożądanie. Czekolada wpływa na poprawę humoru, zmniejsza stres i ma działanie antydepresyjne. Jako produkt wysokokaloryczny powoduje wzrost wydajności fizycznej, zwiększa wytrzymałość i dodaje sił. Jej spożycie przyśpiesza również regenerację organizmu po dużym wysiłku…każda okazja to rozkoszowania się czekoladą jest dobra!

Kremowy, rozpływający się w ustach, aksamitny mus czekoladowy.

Aby przygotować mus czekoladowy potrzebujesz:

– 250 g masła

– 250 g gorzkiej czekolady

– 8 jajek

– 3 łyżki kakao

– 250 g cukru pudru

– 2 łyżeczki żelatyny

Jak to zrobić?

150 g masła rozpuść wraz z 150 g czekolady w kąpieli wodnej. Ostudź. 5 żółtek utrzyj z 2 łyżkami kakao na gładką masę. Dodaj do masy czekoladowej.  5 białek ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo 180 g cukru pudru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Pianę białkową wymieszaj z masą czekoladową. Wlej do, wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej formy. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku ok 25 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź w formie. Ciasto opadnie (tak powinno być).

Mus przygotuj z pozostałych składników (poza żelatyną) tak jak poprzednio. Rozpuść czekoladę z masłem. Żółtka zmiksuj z kakao, dodaj do mas. Białka ubij z cukrem na sztywna i błyszczącą masę. Delikatnie dodaj i wymieszaj z masą czekoladową. Żelatynę rozpuść w 50 ml gorącej wody. Gdy przestygnie dodaj do masy czekoladowej z białkami. Mus wylej na przestudzony spód czekoladowy. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny – do stężenia musu.

Trudno opisać smak. Musisz spróbować.

Advertisements