Sernik na czekoladowym spodzie z orzeszkami laskowymi

sernik-orzechowy1sernik-orzechowy-2Ser, czekolada, orzeszki laskowe…czyli kolejna propozycja na towarzystwo ciepłej herbaty w mroźne popołudnie. Sernik posiada szereg, poza wspaniałym smakiem,  dodatkowych właściwości:

  1. Zdrowotne – twaróg to białko (białko jest bardzo potrzebne i zdrowe), orzeszki laskowe to młodość (opóźniają procesy starzenia się), gorzka czekolada to zdrowe ciało (zapobiega chorobom serca, wybija wolne rodniki) 😉
  2. Antydepresyjne – jest zima, dni są krótkie i zimne, humorki często nie dopisują – po kawałku sernika, świat nabiera sensu;-)
  3. Społeczne – podziel się sernikiem a zyskasz nowych przyjaciół;-)

Czy trzeba Cię dalej namawiać? 😉

Zatem do sernika!

Aby przygotować sernik na zimowe chłody potrzebujesz:

– 120 g ciemnych ciasteczek (polecane jest usuwanie nadzienia, ale ja nie lubię rezygnować z dodatkowych doznań smakowych, dlatego wykorzystałam całe)

– 50 g orzeszków laskowych, podprażonych na patelni z usuniętą ciemną skórką

– 50 g roztopionego masła

– 1 kg twarogu zmielonego (gotowego lub własnoręcznie)

– 3 jajka

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– ½ szklani cukru pudru (sernik a taką ilością cukru nie jest bardzo słodki, jeśli lubicie więcej słodyczy polecam więcej cukru)

– 200 g gorzkiej czekolady

– 50 g masła

– orzeszki laskowe podprażone na patelni z usuniętą ciemną skórką

Jak to zrobić?

Orzechy laskowe posiekaj nożem lub włóż do strunowego woreczka i rozbij tłuczkiem do mięsa (tak jak ja). Ciasteczka, posiekane orzechy i masło wymieszaj na jednolitą, mokrą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę, wyrównaj mocno wciskając ją w blachę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Aby wzmocnić efekt czekoladowy, można dodać 50 g roztopionej czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Twaróg utrzyj z jajkami, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Masę serową wylej na schłodzony spód.

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 150°C, piecz około 1,5 godziny. Po upieczeniu sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

Czekoladę, masło roztop w kąpieli wodnej (stawiając żaroodporną lub metalową miskę na garnuszku z gotująca się wodą, tak aby dno nie dotykało wody).

Polewa jest gęsta, jeśli chcesz aby spływała bokami sernika – dodaj łyżkę śmietany.

Polewę wylej na sernik i udekoruj orzeszkami laskowymi.

Na zdrowie, na dobry humor i dla przyjaciół!

Reklamy