Babka mleczna

babka-mlecznababka-mleczna2

Po lekkich jabłkach w cieście, zapraszam na babkę mleczną. Jest słodka, intensywnie mleczna dzięki mleku skondensowanemu. Idealna na podlaskie mrozy (za nami najzimniejsza noc roku!). Bardzo prosta, ucierana babeczka, jednak potrafi zaskoczyć. Warta wypróbowania.

Aby przygotować średnią „keksówkę” babki mlecznej potrzebujesz:

– puszkę mleka skondensowanego słodzonego

– 4 jajka

– 50 g masła

– 120 g mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

Jak to zrobić?

W przypadku ciast ucieranych wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej masa może się zważyć. Nie ma tragedii – będzie mleczny zakalec;-) Też pyszny.

Mleko skondensowane miksuj z jajkami, dodając stopniowo po jednym. Masło roztop, ostudź, dodaj do masy mleczno – jajecznej. Zmiksuj dokładnie. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

„Keksówkę” lub inna ulubiona forę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą (lub moją ulubioną kasza manną). Pyszną, gęstą masę mleczną wlej do formy.

Piecz w 170°C przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Bądź czujny. Szybko nabiera złotego koloru, jeszcze szybciej przechodzi w brąz;-)

Przestudzoną babkę można oblać czekoladą (wersja dla ekstremalnych łasuchów) lub dowolną polewą.

U mnie babka po prostu. Bez ozdobników.

Reklamy