jabłka w cieście

jablka1jablka2„Tylko czas nie chodzi spać”. To powiedzenie pozostaje ze mną od początku nowego roku. Tak wiele spraw, tak krótka doba. Czas nie tylko zabiera mi dzień ale też możliwość wielokrotnie złożonych wypieków. Nie jest to problem, bo istnieje wiele wspaniałych przepisów, na które wystarczy poświęcić 30 minut, a już swym zapachem dają wytchnienie w codziennej gonitwie. Spróbujcie przepysznych jabłek w cieście.Wypieki z jabłkami mają tą zaletę, że nie tylko smakują ale działają jak aromaterapia.

Przepis na ciasto nie zawiera cukru, jajek. Bez lukru też jest wyśmienite. Doskonała propozycja na sobotnią herbatę po poświąteczno-noworocznych szaleństwach.

Aby przygotować dużą blachę jabłek w cieście potrzebujesz:

– 1 margaryna

– 300 g serka homogenizowanego waniliowego

– 3 szklanki mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– cukier waniliowy

– 6 jabłek

– cynamon/ przyprawa do szarlotki

– rodzynki i/lub żurawina suszona

– lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%

Jak to zrobić?

Margarynę, serek, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieć na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i przełóż na dno blachy (wysmarowanej masłem).

Jabłka obierz, przekrój na połówki (lub ćwiartki). Ułóż na cieście. Posyp cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Posyp rodzynkami/żurawiną. Jabłka przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Piecz ok 30 minut w 180°C, na złoty kolor.

W czasie gdy ciasto będzie stygło przygotuj lukier. Śmietanę i cukier puder gotuj na malutkim ogniu, do czasu aż zgęstnieje.

Polej ciasto lukrem.

Zaparz herbatę. Pokrój ciasto tak, aby w każdym kawałku było jabłuszko. Zrelaksuj się!

Reklamy