Reniferki – Rudolfy z życzeniami na Nowy Rok

reniferki1

reniferki2

reniferki3

”Według opowieści, Rudolf jest jednym z latających reniferów, które ciągną sanie Świętego Mikołaja. Ma on magiczny „czerwony nos”, który oświetla Mikołajowi drogę w noc wigilijną. Z uwagi na tę zdolność zajmuje on miejsce na samym przedzie zaprzęgu.”

Choć w polskiej tradycji noc wigilijną rozświetla gwiazda betlejemska, proponuję aby Rudolf odwiedził Was w noc sylwestrową. Dostojnie prezentuje się na stole i ten czerwony nosek….;-)

Podstawą są muffinki z dowolnego przepisu. Muffinki najlepsze są w dniu wypieku. Ja wybrałam przepis na babeczki piaskowe, które są równie pyszne, wspaniale rosną i przez kilka dni zachowują świeżość.

Aby przygotować 12 babeczek potrzebujesz:

– 1,5 szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 115 g masła

– ¾ szklanki cukru

– 2 duże jajka

– ¾ szklanki mleka

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii / cukier waniliowy

Jak to zrobić?

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej masa zsiądzie się.

Ucieraj masło na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Po uzyskaniu puszystej masy, dodaj po kolei jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt (jeśli używasz cukru waniliowego, dodaj go razem z suchymi składnikami). Mąkę, proszek do pieczenia i cukier (cukier waniliowy) wymieszaj. Na przemian dodawaj do masy „suche składniki” i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania się składników.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Do każdej wlej ciasto (będzie dość gęste) do ¾ jej wysokości.

Piecz w 180ºC przez około 20 minut, do „suchego patyczka”.

Po upieczeniu wystudź.

Aby wystylizować babeczki na Reniferki potrzebujesz:

– 200 ml śmietanki kremówki

– 250 g serka mascarpone

– kilka łyżek cukru pudru (według uznania)

– słone precle (najlepsza są duże)

– cukrowe „oczka” lub zrobione z lukru królewskiego kółeczka z kropelką z gorzkiej czekolady

– czerwone groszki lub wiśnie w syropie

Jak to zrobić?

Śmietankę ubij na sztywna masę. Dodaj mascarpone i cukier puder. Odstaw na 20 minut do lodówki, aby masa zgęstniała. Gdy babeczki przestygną, napełnij masą rękaw cukierniczy (lub wykonaj go własnoręcznie ze sztywnego woreczka strunowego, odcinając czubek) i ozdób kremem babeczki. Można też rozsmarować masę nożem – też będą fajnie wyglądały.

Precelki przetnij na pół i wciśnij w masę po obu stronach, tworząc rogi. Dzieła zwieńcz „oczkami” i czerwonym noskiem. Do chwili podania przechowuj w lodówce.

Niech Rudolf przyniesie Wam same dobre chwile w nowym 2013 roku oraz rozświetla noc sylwestrową!

Do zobaczenia (napisania) w Nowym Roku!

Advertisements