Słodko – słony sernik z domowym karmelem

slodko-slony-sernikslodko-slony-sernik2Serniki kocha mój M. Serniki kocham ja. Serniki kocha nasza rodzina na święta ( oraz przez cały rok).

Ten sernik jest wyjątkowy. Na wielu wspaniałych blogach można spotkać przepisy opierające się na tej zwariowanej konwencji słodko-słonej (nazywane też „dekadenckimi”). Ten, który prezentuję jest moim autorskim połączeniem kilku przepisów. Tak jak lubimy najbardziej.

 Aby przygotować sernik słodko-słony potrzebujesz:

– opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych (Digestive, Złotokłose lub inne)

– pół słoika masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzechów)

– 2 łyżki roztopionego masła

– 1 kg twarogu na sernik (lub samodzielnie zmielonego – opcja dla Zuchów)

– ok szklanki cukru pudru (samo dobierzcie poziom słodkości)

– 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)

– 5 jajek

– garść orzeszków solonych

– szklanka śmietanki kremówki

– ok ½ szklanki brązowego cukru

Jak to zrobić?

Ciasteczka zmiel w malakserze lub ubij tłuczkiem/wałkiem na piasek. Dodaj masło orzechowe oraz rozpuszczone masło. Wymieszaj. Powstanie mokra masa, którą wylep dno okrągłej formy do pieczenia (wcześniej z papieru do pieczenia wytnij koło dopasowane do rozmiaru dna). Foremkę wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Ser przełóż do miski. Wbijaj po jednym jajku, miksując kilkanaście sekund. Stopniowo dosypuj też mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Masa będzie wyglądała na dość rzadką, ale po upieczeniu będzie zwarta – zapewniam.

Masę serową wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C. Piecz ok 60 minut, do „suchego patyczka”.

Wyjmij sernik i pozostaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj domowy karmel. Śmietanę kremówkę wlej do garnuszka, wsyp cukier brązowy i gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Często mieszaj.

Na przestudzony sernik wysyp słone orzeszki oraz wylej karmel. Odstaw najlepiej na całą noc w chłodne miejsce lub do zastygnięcia polewy.

Słodko – słony rarytas! Zapraszam!

Reklamy