Babeczki kakaowe z kremem kokosowym

babeczki-kakaowe-o-kokosem

Babeczki kakaowe. Z kremem kokosowym. Kakaowe babeczki z kremem kokosowym. Nie trzeba chyba więcej zachwalać. Można kupić gotowe „korpusy” (straszne słowo!), ale nigdy nie będą tak smakować (i pachnieć) jak własnoręcznie wykonane. Satysfakcja gwarantowana!

 Aby przygotować ok 20 babeczek („korpusów”) potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki

– 3 łyżki kakao

– kostka zimnego masła (200 g)

– 2 żółtka

– 1/3 szklanki cukru pudru

 Aby przygotować krem kokosowy potrzebujesz:

– puszka mleczka kokosowego

– 250 ml śmietanki kremówki (36%)

– cukier puder (w zależności jak bardzo słodki krem ma być)

Jak to zrobić?

Składniki na babeczki szybko zagnieć, następnie kruche ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

W tym czasie wstrząśnij puszkę z mleczkiem kokosowym  i wlej do garnuszka. Dodaj też śmietankę i kilka łyżek cukru pudru. Gotuj na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż krem zgęstnieje. Spróbuj masę i jeśli chcesz aby była słodsza dosyp cukru. Nie ukrywam, gotowanie kremu może trochę zająć aż zgęstnieje. Uważaj żeby nie przypalić.

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim foremki do babeczek (wcześniej dokładnie wysmarowanych masłem – aby ciasto nie przywarło). Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piecz ok 15 minut. Pozostaw w foremkach aż całkowicie ostygną. Wcześniej wyjęte mogą się połamać. Jak już ostygną też musisz uważać przy ich wyjmowaniu. Najlepiej przewrócić foremkę do góry dnem i delikatnie stuknąć. Babeczka powinna wypaść.

Do przestudzonych babeczek wlej krem kokosowy. Przyozdób wiórkami kokosowymi. Babeczki z kremem wstaw do lodówki na ok 1 godzinę. Wtedy krem jeszcze bardziej zgęstnieje.

Palce (i talerze) lizać!

Reklamy