Dekoracja pierniczków

lukrowane1

Pierniczki bez dekoracji są smutne. Niedokończone. Ludkowi trzeba dać uśmiech, choince bombki, gwiazdom błysk diamentów.

Wszyscy do lukrowania!

Aby przygotować lukier królewski do pierniczków potrzebujesz:

– 1 białko

– ok 1 szklanki cukru pudru

– dekoracje cukrowe

Białko delikatnie ubij, następnie stopniowo dodawaj cukier puder. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi mieć konsystencję lukru;-) Nie może być za rzadki, aby nie rozlewał się na pierniczkach.

Lukier przełóż do rękawa cukierniczego (gotowego lub własnoręcznie przygotowanego), użyj łyżki lub wykałaczki. Udekoruj pierniczki tak jak dusza zaśpiewa. Pięknie wyglądają ozdoby cukrowe (perełki), które doskonale się trzymają na lukrze (lukier działa jak klej). Pamiętaj, że lukier szybko zastyga. Pierniczki dekoruj partiami. Pozostaw do zastygnięcia najlepiej na noc.

Do lukru można dodać barwniki spożywcze, aby nadać im dowolne kolory. Ja wybrałam wersję białą i kolorowe ozdoby.

Wyobraźnia świąteczna nie powinna mieć granic! A to kilka moich artystycznych prób 😉

lukrowane2

lukrowane3lukrowane4lukrowane5lukrowane6

Reklamy