Pierniczki z opcją choinkową

pierniczki11pierniczki3

Już za 2 tygodnie Wigilia. Pierniczki czas zacząć. Wypieki rozpoczęłam od pierniczków na choinkę. Pięknie ozdobione będę zdobić świąteczne drzewko, aby być systematycznie podjadane, w niewyjaśnionych okolicznościach,  przez tajemnicze elfy nocne.

Na początek podaję przepis na pierniczki. O ich ozdabianiu później.

Przepis jest wspaniały. Ciasto nie klei się, choć zawiera zacną dawkę miodu. Szczerze polecam.

Aby upiec ok 60 pierniczków potrzebujesz:

– 500 g mąki pszennej

– ¾ szklanki miodu

– 100 g cukru pudru

– 120 g masła

– 1 jajko

– łyżeczka sody oczyszczonej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– opakowanie przyprawy do piernika (jeśli lubicie bardzo aromatyczne pierniczki można dodać jeszcze więcej przyprawy)

– 2 łyżki kakao

Jak to zrobić?

Masło rozpuścić i przestudzić.

Wszystkie składniki połącz, dodaj masło. Zagnieć. Jeśli jest taka potrzeba podsyp mąkę. Pamiętaj jednak, że im więcej mąki, tym pierniczki będą twardsze.

Ciasto odstaw na ok 20 minut, aby składniki połączyły się dokładnie.

Podziel masę na kilka części i rozwałkuj ciasto. Ja wolę grubsze pierniczki (szybciej miękną). Wycinaj dowolne kształty i od razu układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz wykorzystać je do udekorowania choinki – słomką do napojów wytnij dziurkę. Można zrobić to też wykałaczką, ale dzięki słomce uzyskamy równe otwory.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 170°C przez ok 8 minut. Podobnie jak z mąką, im dłużej pieczesz, tym ciasteczka będą twardsze.

Pierniczki delikatnie rosną.

Ciasteczka po upieczeniu są dość miękkie. Potem twardnieją. Radzę więc, upiec je wcześniej. Upieczone zamknij w szczelnym opakowaniu lub puszcze, do której włóż pół obranego jabłka. Dzięki temu nabiorą pięknego zapachu i zmiękną (dziękuję Madziu za radę;-)

Upieczone pierniczki można oblać polewą. Ja zamierzam przyozdobić je lukrem królewskim.

Efekt już wkrótce.

Jingle bells…..

pierniczki2

Reklamy