Trufelki mleczne

Aby przygotować ok 15 trufli potrzebujesz:

– 100 g masła (rozpuszczonego)

– tabliczka białej czekolady

– 1/3 szklanki płatków kukurydzianych (lub andrutów)

–  szklanka mleka w proszku (tzw.” Niebieskiego”, never – granulowane!)

– 30 g. drobno posiekanych orzeszków laskowych (prażonych na patelni i  ubitych tłuczkiem do mięsa;-)

– kakao, orzechy, wiórki kokosowe (według uznania do obtoczenia)

Jak to zrobić?

Masło roztopić, a następnie dodać połamaną białą czekoladę. Roztopioną masę chwilę przestudzić. Dodać płatki kukurydzane (lub wafle) oraz mleko i orzechy. Powinna powstać bardzo gęsta masa, którą można formować rękami. Gdy wyjdzie zbyt rzadka dosypać mleka w proszku.

Z masy formować trufelki a następnie obtoczyć w kakao (orzechach, wiórkach kokosowych itd.).

Schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny ( a najlepiej całą noc).

Trufle można położyć do mini-foremek papierowych lub po prostu ułożyć na talerzyku. Masa nie rozpływa się ani nie-deformuje.

Najpyszniejsze z popołudniową kawą!

Reklamy