Batonik oczechowo-czekoladowy

Aby przygotować ok 20 batoników potrzebujesz:

– 1 szklanka mąki

– 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych

– ¾ szklanki cukru brązowego (lub białego)

– ½ szklanki margaryny lub masła (w temperaturze pokojowej)

– 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

– 1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich, laskowych – waszych ulubionych)

– tabliczka gorzkiej czekolady
Jak to zrobić?

Puszkę mleka wstaw do garna z zimną wodą (tak, aby byłą całą zakryta wodą), gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Można użyć gotowej masy krówkowej, choć ja nie polecam – często gotowa masa jest scukrzona (zcukrzona? – jaka jest poprawna wersja?).

Piekarnik nagrzej do 170°C.

Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, dodaj margarynę lub masło. Wszystko dokładnie wymieszaj lub zmiksuj mikserem. Blachę posmarować masłem. Połową ciasta wylepić spód blaszki. Piecz ok 10 minut. Na podpieczony spód wylej ugotowane mleko skondensowane. Posyp orzechami i posiekaną czekoladę. Przykryj drugą połową ciasta. Dociśnij do dolnej warstwy.

Batonik piecz ok 25 minut (do zarumienia się).

Po ostudzeniu pokrój batoniki w ulubione kształty.

Bardzo fajna propozycja śniadaniowa, gdy budzik nie zadzwoni i masz tylko 2 minuty na śniadanie.

Advertisements