Urodzinowy tort Leny

Aby przygotować kolorowy biszkopt potrzebujesz:

– 7 jajek (oddziel białka od żółtek)

– ¾ szklanki cukru

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

– kilka kropel barwnika spożywczego w żelu (barwnik można pominąć)

Jak to zrobić?

 Białka ubij mikserem na puszystą i sztywną masę Stopniowo dodawaj cukier, zwiększając obroty. Po dodaniu całości cukru ubijaj jeszcze minutę na najwyższych obrotach – aż piana będzie błyszcząca.

Następnie dodawaj po kolei żółtka. Na końcu wlej barwnik (dodawaj go stopniowo, aby uzyskać pożądany kolor). Na końcu dodaj przesiane mąki, ale nie ubijaj zbyt długo, aby piana nie opadła.

Przygotuj blaszkę. Z papieru do pieczenia odrysuj dno blaszki, wytnij je i połóż na spód blachy. Przelej i wyrównaj masę.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 30-40 minut w 170°C do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw. Po kilkunastu minutach odwróć blaszkę z biszkoptem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (dzięki temu biszkopt będzie „prosty” – „bez górki” – mam nadzieję, że jest to zrozumiałe?;-)

 Aby przygotować mus malinowy potrzebujesz:

– słoiczek konfitury malinowej (100g)

– ok 300 g świeżych lub mrożonych malin

 Jak to zrobić?

Konfiturę i maliny zagotuj. Ja lubię, gdy w tortach są wyczuwalne cząstki owoców, ale jeśli wolicie, masę można zblenderować na gładki mus. Mus nie powinien być za gęsty.

 Aby przygotować biąa śmietanę do przełożenia tortu potrzebujesz:

– ok 800 ml śmietany kremówki 36% (bardzo schłodzonej – ja przed ubijaniem na ok 30 minut wkładam śmietanę do zamrażarki)

– cukier puder (ilość według preferencji)

Jak to zrobić?

Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pamiętaj, że konfitura jest słodka, dlatego zbyt dużo cukru, może sprawić, że tort będzie mdły.

Jeżeli śmietana jest dobrze ubita do masy nie ma potrzeby dodawać żelatyny.

 Wielki finał

Delikatnie odklej od ciasta papier ze spodu. Przestudzony biszkopt podziel na 3 części (za pomocą struny piekarniczej lub noża z ząbkami – jak do chleba).
Pierwszy blat dokładnie nasącz musem malinowym. Wyłóż 1/3 bitej śmietany. Czynność powtórz ze wszystkimi blatami. Następnie posmaruj dokładnie boki tortu.

Wstaw do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

IDEALNE UCZCZENIE 7 URODZIN!

O tym jak wykonać napisy i dekoracje z czekolady, w następnym wpisie.

Reklamy