Ciasto czekoladowe z cukinią (cukinia – zgadza się…)

Podobnie jak ciasto z dyni (lub marchewkowe) to cudeńko pozbawia mnie wszelkich wyrzutów sumienia. Przecież jest z cukinią, a cukinia to warzywo, które jest bardzo zdrowe i należy je jeść. Dodatkowo ma gorzką czekoladę i bogate w witamy kakao. Gościom o cukinii mówię dopiero po spożyciu. Stereotypy i uprzedzenia mogłyby pozbawić ich tej wyjątkowej przyjemności.

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

– 120 g masła (miękkiego)

– 250 g cukru

– pół szklanki oleju (najlepiej rzepakowy)

– cukier waniliowy

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 2-3 jajka (w zależności od ich wielkości)

– ok 100 g śmietany (najlepiej 18%)

– 300 g mąki

– 60 g kakao

– 350 g startej cukinii wraz ze skórką (na dużych oczkach tarki)

– 2 tabliczki gorzkiej czekolady (1 posiekana i dodana do ciasta, 2 jako polewa)

 Jak to zrobić?

Masło ubij mikserem na puszystą masę. Dolewaj stopniowo olej, a następnie cukier, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia. Po kolei wbij jajka.

Nadal miksując dosypuj stopniowo mąkę na przemian ze śmietaną. Na końcu dodaj kakao, miksuj do momentu wymieszania się masy. Czas na sekretny składnik – cukinię.

1 tabliczkę czekolady posiekaj (lub tak jak ja-rozbij tłuczkiem do mięsa), dodaj do masy.

Ciasto przelej do okrągłej blachy – wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.. Piecz ok 40-50 minut w 170ºC (do suchego patyczka).

2 tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i oblej przestudzone ciasto.

Wspaniałe, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto na niedzielny podwieczorek. Polecam do szybkiego wypróbowania.

Reklamy