Ciasto Królowej jesiennej kuchni

ciasto-dyniowe2

ciasto-dyniowe

Uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw (marchewkowe, czekoladowe z dynią-obiecuję wszystkie umieścić na blogu). Jedno z nich mi umknęło aż do tego roku. W tym roku moją królewną, BA! Królową jesiennej kuchni jest dynia. Zupy-kremy są doskonałe.

Dynia jest bogata w  białko, witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Pestki dyni są jeszcze zdrowsze i docenione już przez starożytnych.
Dynię należy jeść w dużych ilościach w sezonie. A najprzyjemniejszą jej formą są ciasta. Lubię myśleć, że każdym kawałkiem dbam o swoje zdrowie. Jak sobie tak powtarzam to od razu czuję się lepiej  😉

Na ciasto potrzebujesz:

– 200 g mąki

– 180 g cukru

– 2 jajka

– 150 ml oleju roślinnego

– 50 g migdałów w płatkach i/lub 50 g wiórków kokosowych

– 200 g startej, surowej dyni bez skóry

– brzoskwinia lub 2 plastry ananasa (świeży lub z puszki)

– 1 cukier waniliowy

– 1 łyżeczka sody

Aby przygotować krem potrzebujesz:

– opakowanie serka śniadaniowego do smarowania *

– ¼ kostki masła

– 90 g cukru pudru

Jak to zrobić?

Rozpocznij do przygotowania kremu, który musi poczekać na swój moment w lodówce. Utrzyj serek z masłem na gładką masę. Dodaj cukier i miksuj jeszcze chwilę. Wstaw do lodówki.

Mąkę połącz do sodą. Jajka ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier aż piana będzie lśniąca i sztywna. Nadal ubijając dolewaj olej.

Do masy dodaj dynię, bakalie, cukier waniliowy, drobno pokroją brzoskwinię lub ananasa. Delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę z sodą.

Ciasto piecz ok 60 minut w 150°C do suchego patyczka. Ostudź placek i przekrój na dwie części. Ciasto jest dość wilgotne, ja mam zawsze problem z równym podzieleniem ciasta. Dolny placek posmaruj kremem, przykryj drugą częścią. Resztę kremu rozsmaruj na wierzchu jak polewę.

Koniecznie spróbuj (dla zdrowia) !

Resztę wstaw do lodówki do lepszego połączenia się składników.

NA ZDROWIE!

*w wielu przepisach polecany jest serek Philadelfia, ja najczęściej stosuję jego tańszą wersję – serek śmietankowy do smarowania.

Advertisements