Rogate rogaliki

rogate rogalikirogaliki-rogate

Nastała jesień. Dla mnie jedynym ratunkiem jest myślenie o Gwiazdce. Jako wstęp do planów o  wypiekach świątecznych, proponuję rogate (ale  niebiańsko waniliowe) rogaliki. Rozkosz zaczyna się już w chwili pieczenia (cały dom pachnie jak pudełko z ciasteczkami), a potem jest tylko lepiej. To chyba najszybszy przepis jaki istnieje. Wystarczy na chwilę wyskoczyć spod ciepłego koca i przygotować je w kilkanaście minut.

Aby upiec ok 25 rogalików potrzebujesz:

– 200 g mąki

– 80 g cukru

– 100 g masła (miękkiego)

– 2 żółtka

– 2 łyżki mleka

– opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Jak to zrobić?

Bardzo prosto.

Wszystkie składniki połącz i zagnieć. Odrywaj po kawałki ciasta i formuj rożki, według własnej inwencji twórczej. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą być blisko siebie – nie rosną.

Rogacze piecz do złotego koloru w 180°C. Po upieczeniu są bardzo kruche.

Po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem lub zanurz do połowy w roztopionej gorzkiej (lub mlecznej) czekoladzie. Obsyp wiórkami kokosowymi, zmielony orzechami. Dla dzieci w wersji z kolorową posypką.

Rogaliki jak każde kruche ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku (jak dostanie się do nich wilgoć stracą kruchość). Radzę jednak przygotować od razu podwójną porcję, gdyż pierwsza znika zaraz po upieczeniu. Dopiero druga ma szansę doczekać gości;-)

Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać czy znacie jeszcze prostszy i szybszy przepis 😉

Advertisements