Czarno-białe wrażenie (…i ochrona przed zmarszczkami)

czarno-białe wrażenieCzarno – białe wrażenie polecam na babskie spotkania (gorzka czekolada tak wspaniale podkreśla smak kawy). Warto jeść produkty, które nie tylko są pyszne, ale też zdrowe. Proponowane ciasteczka są naładowane kakao i gorzką czekoladą. Gorzka czekolada zawiera flawanole, antyoksydanty występujące naturalnie w ziarnach kakao, które hamują procesy starzenia się skóry, chronią przed promieniami ultrafioletowymi.

Czyli nie tylko przyjemność, ale też profilaktyka zdrowia i urody 😉

Aby zrobić 20 ciasteczek potrzebujesz:

– 175 g mąki

– 50 g kakao

– 1 jajko

– 125 g masła (miękkiego)

– 200 g cukru pudru (jeśli nie lubisz bardzo słodkich ciastek, dodaj mniej cukru)

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia

– ½ łyżeczki sody oczyszczonej

– szczypta soli

Jak to zrobić?

Masło ucieraj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy. Wsyp wymieszane wcześniej suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, kakao). Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą* i włóż do lodówki na kilka godzin, aby stwardniało.

Kilka godzin później…..

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Ciasto rozwałkuj na placek  i wycinaj okrągłe ciastka (mogą być różnej wielkości), układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciastka delikatnie rosną dlatego układaj je w odstępach.
Piecz ok 12 minut. Przestudź ciasteczka.

Aby zrobić czarno-białe wrażenie potrzebujesz:

-100 g białej czekolady

– glazura czekoladowa (300 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki oleju słonecznikowego)

Jak to zrobić?

Czekoladę na glazurę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok 10 minut.

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Posmaruj obficie każde ciasteczko glazurą czekoladową. Zrób kropki z białej czekolady. Za pomocą patyczka lub wykałaczki rozcieraj białą czekoladę, tworząc kształty bliskie sercu;-)

Wytrwaj do momentu, aż polewa zastygnie i rób wrażenie na lewo i prawo;-)

* Ciasta, ciastka, desery które wymagają chłodzenia warto zawinąć szczelnie lub przykryć folia spożywczą. W ten sposób zapachy z innych produktów nie przedostaną się do słodkości.

Reklamy