Subtelne babeczki imieninowe

subtelne babecyki imieninowesubtelne babeczki imieninowe

Wszystkie babeczki są super. A jak dodatkowo są czekoladowe i  subtelne, to już ideał.

Podwójnie czekoladowe babeczki (kakao, czekolada) zwieńczone słodkim (bardzo słodkim) kremem. Ale imieniny mamy raz w roku – warto je stosownie uczcić.

B A B E C Z K I

Aby upiec 12 babeczek potrzebujesz:

– 220 g masła (miękkiego)

– ¾ szklanki cukru

-1,5 szklanki mąki pszennej

– 3 duże jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 4-5 łyżki kakao (im więcej kakao, tym bardziej intensywny smak ciasta)

– połowa tabliczki gorzkiej (lub mlecznej czekolady)

Jak to zrobić?

Zmiksuj masło na puszystą masę, dodaj stopniowo cukier, jajka. Do mlecznej masy dodaj wymieszane suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao)
i miksuj do chwili połączenia się składników.  Na końcu dodaj posiekaną czekoladę (ja rozbijam ją wałkiem).

Formę muffinkową wyłóż papilotkami i napełnij je masą (zasada mówi, że do ¾ wysokości).

Piecz ok 20 minut w temperaturze ok 180 ºC (do „suchego patyczka”).

K R E M

Aby przygotować krem potrzebujesz:

– 2 opakowania śmietankowego serka do kanapek, (w sumie 250 g)- zgadza się, on jest delikatnie słony;-)

– 125 g miękkiego masła

-1,5 szklanki cukru pudru

– 1 łyżka kakao (jeżeli krem ma być śmietankowy, pomiń kakao)

Jak to zrobić?

Zmiksuj masło na puszystą masę. Stopniowo dodaj cukier a następnie serek. Jeżeli masa ma być kakaowa – dodaj kakao. Krem wstaw do lodówki na min. godzinę.

Przestudzone babeczki dekoruj kremem za pomocą  łyżki, noża lub rękawa cukierniczego. Posyp dekoracjami cukrowymi, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Tym co lubisz.

Uwaga! Choć brzmi jak paradoks, to sól podkreśla smak słodkich potraw. Delikatnie słony serek sprawia, że krem nie jest mdły. Polecam!

Advertisements